Kvalifikacije za EuroBasket 2021: Hrvatice rasturile Latviju

Hrvatske košarkašice doslovno su rasturile Latviju pred prepunim gledalištem u Olimpijskom centru u Rigi. Ivana Dojkić je briljirala, Ana-Marija Begić ostvarila je double-double učinak, a Iva Brkić svojim je iskustvom “začinila” pobjedu jedne nove i mlade Hrvatske koju je tako smireno i znalački vodio izbornik Stipe Bralić. Ivana Tikvić 15 koševa, Iva Slonjšak 10,… Ova pobjeda protiv vrlo dobre Latvije možda je upravo onaj “klik” kojeg čekamo i preokret u stvaranju jedne nove uspješne generacije hrvatskih reprezentativki i seniorske Hrvatske. Korak prema EuroBasketu nije mogao biti ljepši i uspješniji.

Latvija – Hrvatska 65:83 (18:21, 9:23, 13:19, 25:20)

  • Latvija:  Strautmane 6, Dikaioulaku 17, Brumermane 2, Jakobsone 2, Meldere 2, Jasa 0, Melnika 4, Bulane 3, Vitola 15, Laksa -,  Kreslina 8. Trener: Martins Gulbis, pomoćnici: Matīss Rožlapa, Ziedonis Jansons
  • Hrvatska: Mašić 4, Begić 13, Slonjšak 10, Tikvić 15, Brkić 7, Petrak 0, Premasunac 2, Silov 0, Dojkić 27, Periša 0, Miletić 4, Cvitković 1. Izbornik i trener: Stipe Bralić, pomoćne trenerice: Vedrana Grgin Fonseca, Iva Borović

Bez daha je svojom igrom Ivana Dojkić ostavljala dvoranu u Rigi. Nema nikakve dvojbe da se radi o hrvatskom košarkaškom biseru, mladom ali već sada međunarodno iskusnom i spremnom da preuzme dirigentsku palicu seniorske Hrvatske. Kad je najviše trebalo pogađala je trice i nezaustavljivo ulazila pod koš i u očaj bacala Latviju. Nekad udarni tandem Medveščaka i kadetske i juniorske Hrvatske Tikvić – Begić obrambeno je odlično funkcionirao. Begić je ovog puta pokazala i svoje tricaške sposobnosti. Hrvatska je gotovo stalno bila u vodstvu i iz minute u minutu pokazivala svoju superiornost u ovom susretu i povećavala prednost. Iva Brkić kapetanski i sa puno iskustva uspješno je vodila mnogo mlađe suigračice i znala “stati na loptu” kad je to trebalo. Najbolje valorizacije ostvarile su Dojkić (31), Begić (21) i Tikvić (16). Svima, od izbornika, stručnog vodstva pa sve do svake pojedine košarkašice čestitamo na pobjedi, a za one čitatelje koji detaljno žele analizirati statistiku utakmice, to mogu činiti OVDJE.

Stipe Bralić, izbornik Hrvatske: “Nova reprezentacija, dosta mlada. Cure su odigrale odličnu utakmicu u oba smjera na vrućem terenu u gostima (omjer slobodnih bacanja 25:8 u korist domaćina koji je igrao izuzetno agresivno preko cijelog terena). Već sam rekao dojam s treninga da je ekipa izrazito potentna fizički i da ima ozbiljan potencijal, a na utakmici su pokazale da imaju jak karakter što je ključno za budućnost.”

Ivana Dojkić: “Bez riječi sam jer je ovo velika pobjeda na gostujućem terenu protiv Latvije koja stvarno ima dobru ekipu. Mi smo odigrale fantastično, toliko sam ponosna na svaku curu… ovo je tek početak jedne lijepe priče!”

Igra naše reprezentacije u Latviji najbolji je poziv da se u nedjelju publika odazove u što većem broju u Zabok gdje u 19 sati Hrvatska igra drugu kvalifikacijsku utakmicu protiv Njemačke.

(žk)

Foto: Hrvatska – radost nakon važne pobjede u Rigi/fiba.com