Kvalifikacije za EP: FIBA odredila domaćine kvalifikacijskih “balona,” Hrvatska u Rigi

Upravni odbor FIBA Europe na danas održanoj sjednici odredio je domaćine sljedećeg kvalifikacijskog “prozora” za ženski EuroBasket koji će se održati u Francuskoj i Španjolskoj 2021. godine. Iako je Hrvatska  u idućem kvalifikacijskom “prozoru” trebala imati dvije domaće utakmice protiv Makedonije i Latvije  zbog trenutne epidemiološke situacije u Europi i svijetu FIBA je odlučila kvalifikacije nastaviti u tzv. “balonima”, a na današnjoj sjednici odlučeno je kako će domaćin kvalifikacijskih utakmica naše skupine u studenom biti Latvija, tako će naše košarkašice umjesto u nekom od hrvatskih gradova  “domaćini” Makedoniji i Latviji biti u Rigi.

Podsjetimo Hrvatska je trenutno vodeća ekipa skupine I sa dvije pobjede iz dva odigrana susreta, Njemačka i Latvija nakon prvog “prozora” imaju po jednu pobjedu i jedan poraz, dok je Sjeverna Makedonija na omjeru 0-2. Hrvatska je u studenom prošle godine najprije slavila u Rigi protv Latvije rezultatom 65:83, a potom i protiv Njemačke u Zaboku 93:86, te su tim pobjedama izabranice Stipe Bralića napravile veliki korak prema plasmanu na EuroBasket.

DOMAĆINI „BALONA“:

A grupa: Slovenija, Grčka, Bugarska, Island – HERAKLION (Grčka)

B grupa: Švedska, Crna Gora, Izrael – ?

C grupa: BiH, Rusija, Švicarska, Estonija – SARAJEVO (BiH)

D grupa: Češka, Rumunjska, Italija, Danska – ?

E grupa: Srbija, Turska, Litva, Albanija – ISTANBUL (Turska)

F grupa: Velika Britanija, Bjelorusija, Poljska – ?

G grupa: Belgija, Ukrajina, Portugal, Finska – ODIVELAS (Portugal)

H grupa: Mađarska, Nizozemska, Slovačka – AMSTERDAM (Nizozemska)

I grupa: Hrvatska, Njemačka, Latvia, Sjeverna Makedonija – RIGA (Latvija)

Domaćini još tri ženska kvalifikacijska  turnira biti će određeni sljedećih dana, nakon dodatne runde konzultacija sa zemljama sudionicama  u svakoj od preostalih grupa.

Odluku o domaćinima utakmica kvalifikacijskog “prozora” u veljači 2021. godine odbor FIBA Europe donijeti će najkasnije do prosinca ove godine.

Krešimir Dabić