Kreće raspodjela pokala najboljima u ovoj sezoni

Od sutra kreće raspodjela seniorskih trofeja na državnoj razini. U Rijeci se igra završni turnir Kupa Hrvatske za ženske košarkaške ekipe “Ružica Meglaj Rimac” i netko će se u subotu večer radovati prijelaznom pobjedničkom peharu koji će stići iz vitrina Novog Zagreba, prošlogodišnjih pobjednica. Hoće li to biti domaćin Kvarner ili netko od gostiju – dubrovačka Ragusa ili zagrebačke ekipe Croatia 2006 i Medveščak odgovor će dati današnji i sutrašnji dan, odnosno utakmice koje se igraju u sportskoj dvorani Centar Zamet u Rijeci. Prvo će na parket s početkom u 17 sati istrčati ekipe Raguse i Croatije 2006, ali ipak najveću pozornost privlači druga utakmica Kvarner – Medveščak, po mnogima finale prije finala. Domaćin protiv aktualnih prvakinja Hrvatske.

Kako su hrvatski printani mediji najavili današnju završnicu? Najviše prostora ovom događaju daje riječki “Novi list” u kojem najbolja realizatorica Kvarnera Monika Tomljenović kaže: “Finale bi bila točka na i vrlo uspješne sezone, vidjet ćemo tko će izvući deblji kraj. Prvi polufinale je izvjesnijeg ishoda, sumnjam da će si Dubrovčanke dozvoliti poraz. U našem susretu više šansi imat će ona ekipa koja bude čvršća i opuštenija u šutu.”  Riječki Novi list prenosi i izjavu trenera Medveščaka Braslava Turića koji kaže: “Bit će zanimljivo, teška utakmica za oba sastava. Pobijedit će ona ekipa koja uspije koncentraciju razvući na duže razdoblje. U jednoj utakmici  sve je moguće. Možda mi imamo više zajedništva i iskustva, ali Kvarner ima prednost domaćeg parketa i jednu euforiju. Rekao bih da su šanse 50:50 posto, parket i 40 minuta igre sve će odrediti.”

Splitska “Slobodna Dalmacija” i dubrovački “Dubrovački vjesnik” prenose izjavu trenera Raguse Zdravka Kitina koji kaže da će Ragusa zgrabiti priliku da uđe u finale Kupa. “Nadamo se da ćemo izboriti finale – kaže Kitin – a ako uspijemo, onda ćemo razmišljati o nečem većem. Rezultati ove sezone s Kvarnerom i Medveščakom su pokazali kako nije velika razlika, kako se i mi imamo pravo nadati i onom najboljem, zašto ne?”

Zagrebačke “Sportske novosti” pod naslovom “Kvarner i Medveščak u finalu prije finala” donosi izjave Monike Tomljenović i Nine Premasunac. Tomljenović se nada podršci navijača i kaže: “Što se utakmice tiče, pripremali smo se više nego u prvenstvu. Gledali smo dosta utakmica Medveščaka, pokušali nešto skautirati, vidjet ćemo večeras koliko smo bile uspješne. Ne mogu garantirati pobjedu, ali obećajem da ćemo se potući. Postoji mali pritisak kao prije svake velike utakmice, nekakva pozitivna trema, mislim da je to normalno.” Nina Premasunac zbog ozljede nije igrala prvenstvensu utakmicu u Rijeci kada je Medveščak pobijedio rezultatom 60:46. Sada je tu, oporavljena i orna za igru. Na pitanje dolazi li Medveščak na Kvarner po trofej, izjavila je: “Neee, po dobru utakmicu koju ćemo dobiti ako nam se sve posloži i ako odigramo kako znamo. Dakle, jaka. čvrsta i kolektivna obrana. Čeka nas teška utakmica, nadam se da će doći puno ljudi, svi bismo htjeli igrati pred punim tribinama, bez obzira na to što se radi o gostovanju.”

“Ždrijeb je htio da se u polufinalu nađemo s dubrovačkom Ragusom koja nas je u prvom dijelu Prvenstva već jednom uvjerljivo pobijedila (56:87), pa je vrlo jasno kako je protivnik u ovoj utakmici apsolutni favorit. Bez obzira što u Rijeku stižemo kao ‘autsajderi’, ne bi bilo mudro unaprijed nas otpisati, jer vjerujem kako smo sposobni još jednom ugodno iznenaditi” nedavno je za naš portal rekao trener Croatije 2006 Tomislav Perković.

Eto, to su razmišljanja prije večerašnjih utakmica.  Sve četiri ekipe žele pobjedu, a te želje su jamac da će publika gledati dobre utakmice. Na kraju kažimo još samo i podatak da se Kup Republike Hrvatske za ženske košarkaške ekipe igra od 1992. godine i da su ga do danas osvajali: Gospić (7), Croatia Zagreb (6), Šibenik (4), Trešnjevka 2009 (3), Novi Zagreb (2) i Split (1).

Foto: Ružica Džankić bila je najefikasnija košarkašica Medveščaka na prvenstvenoj utakmici protiv Kvarnera / zenska-kosarka.com