Krapina Beauties – nova ekipa na košarkaškoj sceni

Ženska ekipa KK Krapina nova je na košarkaškoj sceni. Djevojke su s prvim treninzima počele prije pet godina, a ove sezone natjecale su se izvan konkurencije u 1. Hrvatskoj juniorskoj ligi. Naime, Krapina Beauties prave su pionirke krapinske ženske košarke, a pričali smo s njihovom trenericom Matejom Martinić, koja je po struci je kineziolog, a s djevojkama trenira od samog osnutka ekipe.

– Kada je ekipa osnovana?

– S prvim treninzima počeli smo 2013. godine. Do tad su u klubu trenirali samo dečki, ali kako su i djevojke pokazale interes, klub je podržao ideju da se i one uključe u treninge. Nekako mi se sada čini da se u početku na to gledalo kao na usputno “loptanje”, ali djevojke su redovito dolazile na treninge i od prvog dana smo ozbiljno radili, tako da se percepcija ubrzo promijenila. I bili smo prisiljeni na ozbiljno treniranje jer su one tada imale već 14 i 15 godina, a nisu prošle školu košarke te smo kroz godinu dana morali pokušati nadoknaditi čak nekoliko godina zaostatka,  kako bismo se mogli uključiti u natjecanje. U sezoni 2014./15. počeli smo igrati u 2. Hrvatskoj juniorskoj ligi. Po prvi put u povijesti da se ženska košarka igra u Krapini.

– Kako je bilo prve utakmice odigrati tek u juniorskoj ligi?

– Zna se da je to vrijeme u kojem ozbiljne ekipe već imaju pet i više godina iskustva na parketu. Možete samo zamisliti koliki je stres za neiskusne igračice kada ulaze u svoje prvo natjecanje kao juniorke. Izgubiti s manje od sto razlike, postavili smo si kao cilj na prvim utakmicama! Što je neka realnost kada se bez imalo natjecateljskog iskustva igra protiv jednog Medveščaka, Zagreba ili Croatie 2006. Da, razbili su nas, svi redom u toj prvoj sezoni. Ali za sve to smo se pripremili prije samog ulaska u natjecanje.

– Kako ste uspjeli održati motivaciju?

– Prije početka svake sezone do sada postavljali smo si kao ekipa neki realan cilj. Također, svaka si je  igračica pojedinačno postavila cilj koji želi dostići tokom sezone. Tako je sve više usmjereno na napredak kompletne ekipe i na napredak svake pojedine igračice, a manje na sam rezultat. Nakon svake utakmice zajedno s igračicama napravim analizu utakmice i u svakoj narednoj pokušamo zajedno ispraviti pogreške u igri. I ja kao trener analiziram svoje vođenje utakmice. Svjesna sam da ne trebaju kompletan teret poraza snositi samo igračice, već jednak dio odgovornosti snosim i ja. I usprkos porazima, igračice su tako cijelo vrijeme  motivirane, jer  vide i same da ekipa ide u pozitivnom smjeru, ali i da svaka od njih iz utakmice u utakmicu sve bolje igra. Ali, da je bilo napetih trenutaka i tenzija u ekipi kada nije sve išlo prema planu, bilo je

– Što smatrate najvećim uspjehom svoje ekipe?

Glupo mi je pričati uopće o nekakvim uspjesima. Uspjeh je što smo po prvi put oformiti žensku ekipu i uveli je u natjecanje. Druga dobra stvar je što smo uspjeli mlade djevojke pridobiti na redovito vježbanje, što kod nas u Zagorju, nažalost, i nije praksa. I zbog čega sam baš tužna…Prerano je pričati o sportskim uspjesima, lijepo je što ekipa funkcionira i  to je sigurno pozitivan iskorak za krapinski ženski sport. 

– Po čemu je ekipa Krapina Beauties specifična? 

– Po kvaliteti igre ha, ha… Šala, naravno! Mislim da  u ekipi postoji baš dobra kemija i igračice su međusobno u jako dobrim odnosima. Čak i izvan košarkaškog terena. Što zna biti nezgodno kada zajednički izlazak padne dan prije utakmice…Kao trenera, prijateljski odnosi u ekipi  moraju vas veseliti, jer je mnogo lakše voditi ekipu koja se dobro slaže i u kojoj, u pravilu, ne izbijaju svađe.  A i uvijek je ugodna atmosfera na treningu i na utakmicama. Iako ne bih rekla da se igračice tako dobro slažu sasvim slučajno. Kroz svaku sezonu provodili smo komunikacijske i psihološke radionice kako bismo poboljšali odnose u ekipi. Svaka igračica radila je na sebi, a kao rezultat toga ekipa je postala homogenija i na terenu. 

– Kakva je perspektiva ženske košarke u Krapini?

– Moram priznati da imamo odlične uvjete za treniranje. Ali, kao i u svim manjim sredinama, djevojke nakon srednje škole odlaze na studij u Zagreb i tada je teško održati ekipu na okupu. Drugi problem je nedovoljan broj mladih igračica kako bi se mogla vršiti selekcija i stvoriti kvalitetna ekipa. Što ne mora biti nužno negativno, jer tako sve igračice imaju priliku igrati pa im ne stvara pritisak pitanje da li će upasti u ekipu ili neće. Sport u manjim mjestima ne treba gledati samo kroz rezultat.  Teško je s vrlo ograničenim brojem igračica konkurirati ozbiljnim zagrebačkim klubovima. Košarka ima svoju vrijednost u stvaranju zdravih životnih navika kod mladih djevojaka, što je svakako najbitnije iz moje perspektive kineziologa. 

– Od kuda popularni naziv Krapina Beauties?

– Nakon svake utakmice napišem kratki izvještaj i analizu igre za KK Krapina Facebook stranicu. Uvijek je tekst zabavan i šaljiv, a ne strogo vezan uz samu košarku. Tako da se približimo i publici koja se ne razumije u sam sport i koju ne zanima statistika utakmice. Ovo Krapina Beauties baš nam je dobro zazvonilo u uhu, a bilo je spomenuto u jednom od tekstića. Kako ovo ime od tad stalno koristimo na društvenim mrežama, ali i u medijima, svi već misle da je riječ o stvarnom nazivu ekipe.

Foto: Ekipa ŽKK Krapina Beauties /žk