Košarkašice Sveučilišta u Zagrebu sveučilišne prvakinje Europe

Košarkašice Sveučilišta u Zagrebu sinoć su se u Košarkaškom centru Dražena Petrovića popele na najviši tron europske sveučilišne košarke. Sasvim zasluženo jer su utakmicu pod ravnanjem trenerice Anđe Jelavić odigrale vrlo staloženo i rutinerski. Zlatom ovjenčane i uz nazočnost rektora Sveučilišta u Zagrebu gosp, prof.dr.sc. Damira Borasa, dijelile su radost s oko 2000 gledatelja koji su ih zdušno bodrili i svaki potez nagrađivali pljeskom. Atmosfera je bila odlična, pobjednička u teškoj utakmici protiv rumunjskog sveučilišta “1. decembrie 1918”  iz Alba Iulie.

University of Zagreb – University “1st Decembrie 1918” Alba Iulia 75:50 (17:17, 15:11, 22:13, 21:9)

  • University of Zagreb: Todorić -, Plavljanin 12,Giljanović 0, Karaga 0, Fuštin 0, Spretnjak 3, Škara 9, Džankić 20, Majstorović 7, Radoš 10, Kalebić 2, Mamić 12. Trenerica: Anđa Jelavić, pomoćni trener: Zvonimir Osičan
  • University “1st Decembrie 1918” Alba Iulia: Pavel 19, Beldian 7, Ardelean 13, Enache 0,  Chivu 0, Voica 2, Fodor -, Taltabet 2, Daraban 0, Ursu 7. Trener: Costel Olteanu, pomoćni trener: Constantin Grigore

U grupnoj fazi su košarkašice Sveučilišta iz Zagreba također u tvrdoj i neizvjesnoj utakmici  dobili košarkašice sveučilišta iz Rumunjske i takvu su utakmicu s njima igrale i u finalu. Vrlo dobru i snažnu ekipu iz Alba Iulie predvodile su korpulentni centar Elisabeth Pavel i poznata rumunjska reprezentativka Sonia Ursu, profesionalna košarkašica češke prvoligaške ekipe Nymburk koja je igrala finale tamošnjeg prvenstva ove godine. No, i Sveučilište u Zagrebu imalo je odlične prvoligaške košarkašice – Medveščakovu Ružicu Džankić koja je proglašena MVP igračicom ovog europskog sveučilišnog prvenstva, zatim Marijanu Mamić koja je komplet prvenstvo igrala vrlo dobro, potom kapetanicu Saru Plavljanin, izvrsnu i realizatorski raspoloženu Mariju Radoš, zatim Anju Majstorović, Anju Škaru, ozljeđenu Ivu Todorić koja je na štakama bodrila svoje suigračice s klupe te sve ostale cure od Marine Giljanović, Ane Karage, Danijele Fuštin, Zrinke Spretnjak i Marine Lidije Kalebić. Sve one su dale doprinos velikom uspjehu hrvatske sveučilišne košarke koju je zajedno s njima, što je za svaku pohvalu, slavio i rektor Boras sa suradnicima.

Finalna utakmica započela je tvrdo i međusobnim izmjenjivanjem u vodstvu da bi prva četvrtina završila 17:17. Iako su rumunjske košarkašice u jednom trenutku čak i bile u prednosti, košarkašice zagrebačkog Sveučilišta ubacile su u “višu brzinu”, došle do 10 koševa prednosti koju su stalno povećavale do kraja utakmice da bi ona na koncu bila čak 25 koševa viška za Zagrepčanke. 75:50 pisalo je na semaforu, a cure nisu skrivale oduševljenje što su u svom gradu svoje Sveučilište okitile medaljama zlatnog sjaja. Fešta je trajala dugo u noć, a mirna i sabrana trenerica Jelavić na kraju je izjavila:

– Ovo je fenomenalan osjećaj, zbilja sam ponosna na cure. Mi smo imale cilj osvojiti zlato i zlato smo i osvojile!

 – Prekrasan osjećaj! Stvarno smo se trudile, i trenirale, i vjerovale smo. Dobra smo ekipa i na terenu i izvan njega, svaka čast Rumunjkama, dobro su se borile, kazala je Ana Karaga, jedna od naših zlatnih košarkašica i sa sveučilišnim prvakinjama otišla slaviti uspjeh vrijedan svake pohvale i čestitki. Pa, čestitamo! Bravo cure! Tako se to radi!

Foto: Košarkaška ekipa Sveučilišta u Zagrebu na krovu Europe / eug2016.com