Košarkašice Medveščaka detronizirale Novi Zagreb i postale prvakinje Hrvatske

Sinoć je na Pešćenici ispisana najljepša stranica Ženskog košarkaškog kluba Medveščak. Po prvi put u povijesti ova složna družba s Velesajma okitila se seniorskom titulom prvakinja Hrvatske. U četvrtoj utakmici pobijedili su sasvim zasluženo uglednog rivala iz Trnskog, jedinog hrvatskog euroligaša, ekipu Novog Zagreba, i tako u međusobnom omjeru prvi stigli do treće pobjede u doigravanju  za prvakinje Hrvatske, koja im je doista donijela neopisivu streću. Ne piše se svaki dan povijest pa se pjesma “Ajde Medo, ‘ajde Medo, o, o, o” čula do dugo u noći za pamćenje.

Medveščak – Novi Zagreb 69:61 (16:20, 21:10, 15:11, 17:20)

  • Medveščak: Begić 6 (2-2), Perić 6 (1-4), Džankić 6 (2-4), Tikvić 10 (4-4), Borović 7 (5-6), Šeda 7 (1-2), Todorić 9 (1-4), Tičac, Majstorović 7 (1-2), Šegota -, Premasunac 11 (1-4), Livajušić -. Trener: Braslav Turić
  • Novi Zagreb: Tadić -, Semren 10 (2-4), Komplet 13 (6-6), Dojkić 6 (4-4), Karčić 6 (2-2), Jurić 2 (2-4), Ivanković 7 (3-7), Stojsavljević 6, Franić -, Sarjanović 0, Ivezić 11. Trener: Vladimir Ivanković

Kao i sve utakmice ova dva kluba i ova je započela u visokom ritmu i pomalo iznenađujućoj taktici trenera Ivankovića koji je zaigrao Medveščakovim oružjem – presingom. Vidjelo se odmah da će to biti tvrda utakmica i prva četvrtina, koju je Novi Zagreb dobio 20:16, upućivala je na neizvjesnost. Međutim, Novi Zagreb nije mogao dugo igrati takvu igru i onda na scenu stupaju specijalisti za brzu i agresivnu igru – cure Braslava Turića – i furiozno dobivaju drugu četvrtinu 21:10, te uz veliku potporu dupke ispunjenih tribina Medveščak odlazi na “veliki odmor” sa sedam koševa prednosti (37:30). Medveščakova obrana funkcionirala je besprijekorno i upravo je obrana ono na čemu je stalno inzistirao trener Turić, a iz koje su se brzom igrom, brzim otvaranjem i brzim protokom lopte stvarale prilike što su ih ove večeri odlično realizirale košarkašice Medveščaka. Tricom Petre Perić Medveščak je dosegnuo najveću prednost na utakmici (63:45) – čak 18 koševa razlike, potom se malo opuštaju pa su Tihana Strojsavljević, Ivana Dojkić i Antonija Jurić serijom smanjile na deset razlike (63:53), a minut do kraja i na 65:59. Ipak, iznenađenje se jednostavno nije moglo više dogoditi. Točku na i stavila je Ružica Džankić za 69:61 i slavlje je moglo početi. Medveščak je postao prvak Hrvatske. Prvi put u povijesti.

Ukupnu feštu na Pešćenici zasjenila je ozljeda koljena košarkašice Novog Zagreba Ane Semren pet minuta prije kraja utakmice. Po nju je morala doći Hitna pomoć pa je prijekid trajao dosta dugo. Nakon “hlađenja košarkašica” ustakmica nije više imala borbeni ritam, a već su igru prethodno zbog pet osobnih napustile najprije Ivezić pa potom i Komplet i bilo je jasno da će Medveščak postati novi prvak Hrvatske.

Izaslanstvo HKS-a, koje je u zavidnom broju nazočilo ovoj utakmici, podijelili su medalje – glavni tajnik HKS-a Željko Drakšić košarkašicama Novog Zagreba dodijelio je plakete za sudjelovanje u finalu Prvenstva Hrvatske, a košarkašicama Medveščaka za titulu prvakinja zlatne medalje uručila je Branka Matković, član Upravnog odbora HKS-a. Ona je kapetanici Medveščaka Petri Perić uručila i pehar u trajno vlasništvo, a prijelazni pehar Hrvatskog košarkaškog saveza Perićki je uručio Ivica Lovrić, član Upravnog odbora HKS-a i pročelnik Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Braslav Turić, trener Medveščaka, koji svoju karijeru u hrvatskoj ženskoj košarci s ovim curama gradi uzlaznom putanjom, bio je presretan na kraju: “Ušli smo nervozno u utakmicu, skoro izgorijeli u silnoj želji, nismo igrali onako agresivno kao što znamo jer nam sudački kriterij nije dozvoljavao. Na kraju smo konsolidirali redove i odigrali kvalitetnije u napadu nego u prošlim utakmicama. To nam je ovog puta donijelo pobjedu.”

Vladimir Ivanković, trener Novog Zagreba: “Briljantna pobjeda Medveščaka i ja im od srca čestitam. Moje čestitike u prvom redu idu igračicama i njihovom treneru, ali i Željku Alatoviću, gosp. Milanu Periću te najveću mom mentoru gosp. Zvonku Berkopecu. Znam koliko mu ovo znači. Žao mi je što iz hrvatske klupske ženske košarke odlazim kao poražen, ali mi je drago da sam poražen baš od Medveščaka, mog prvog kluba.”

Na kraju kažimo da je Medveščak i ovog puta djelovao kao pravi kolektiv, od prve do zadnje cure kojoj je trener Turić ukazao povjerenje. Da je košarka kolektivni sport i da se samo s tim poimanjem mogu postizati uspjesi pokazale su: (4) Ana-Marija Begić, (5) Petra Perić, (6) Ružica Džankić, (7) Ivana Tikvić, (8) Iva Borović, (9) Silva Šeda, (10) Iva Todorić, (11) Nikolina Tičac, (12) Anja Majstorović, (13) Natalija Šegota, (14) Nina Premasunac i (15) Kiara Livajušić. I, naravno, Marija Radoš, koja je u postoperacijskom rehabilitacijskom procesu nakon operacije koljena. Vrijeme će prolaziti, a ova imena, kao i titula Medveščaka u sezoni 2013/2014 zauvijek će ostati upisana u povijesti tog kluba i hrvatske ženske košarke. Zasluženo! Čestitamo u ime ovog portala!

Foto: ŽKK Medveščak, seniorske prvakinje Hrvatske 2013/14 – Snimio: Marin Sušić