Korana Longin, Danira Nakić i Razija Mujanović o Žani Lelas

Šok, tuga i nevjerica. U Splitu je tragično preminula Žana Lelas (52), bivša košarkašica, uspješna trenerica, osnivačica kluba Akademija Žana Lelas. Sve njezine bivše suigračice ne mogu vjerovati što se dogodilo.

 – Šok, nevjerica. Ne vjerujem. Ne mogu ništa suvislo reći. Tragedija. Dugo smo igrale zajedno, poznajem je najbolje od svih suigračica s kojima sam igrala. Super igračica, super osoba, super prijateljica. Dokazala se kao vrhunska trenerica. Ne, ne, teško mi je uopće nešto dalje razgovarati. Oprostite, ali ova vijest je za mene šokantna – rekla je Danira Nakić koja je sa Žanom jako dugo igrala zajedno. To je jedno prekrasno razdoblje, prekrasan dio života, sve je puno uspomena i emocija. Imale smo odličan odnos, super odnos sve vrijeme. Žana je bila dio Stručnog savjeta za žensku košarku, bila je naša trenerica, izuzetno uspješna, bila je i izbornica mlađih kategorija, a o njezinu radu najbolje govore njezini rezultati – zaključila je vidno potresena Danira.
Žana je karijeru počela u rodnom Splitu 1983. godine u tadašnjoj Jugoplastici. Zbog iznimnog talenta, već sa 16 godina zaigrala je za prvu ekipu “žutih”. Igrala je na poziciji centra. Svoje najbolje igračke godine provela je u šibenskom Elemesu s kojim je osvojila naslov prvakinja bivše Jugoslavije i dva kupa bivše Jugoslavije. S reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojila je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine te srebrnu medalju na Europskom prvenstvu 1991. godine u Tel Avivu. S 18 godina bila je u Seulu najmlađa košarkašica. Trebala je igrati i na Svjetskom prvenstvu 1990. godine u Kuala Lumpuru ali ju je zaustavila ozljeda. Milan Cigo Vasojević, tadašnji izbornik reprezentacije bivše Jugoslavije, znao je često u Maleziji ponavljati kako mu upravo Žana nedostaje pod obručima. Jugoslavije je tada došla do finala gdje je izgubila od Amerikanki. Danira Nakić u tom je finalu bila najefikasnija igračica s 23 postignuta koša.
Bilo je tu i puno pojedinačnih nagrada za Žanu – bila je najbolja igračica i strijelac kadetskog prvenstva bivše Jugoslavije 1985. godine, bila je najbolja igračica završnog turnira Kupa “Ružica Meglaj Rimac” 1996. godine i treći strijelac Kupa Lilliane Ronchetti 1997. godine. Žana i Danira igrale su zajedno u Španjolskoj, a povratkom u Hrvatsku zajedno su igrale za Croatiju. Igrala je Žana još u slovenskim Ježicama, talijanskoj Messini, francuskom Strasbourgu, španjolskoj Zaragozi. Karijeru je završila u zagrebačkoj Croatiji 2009., s 39 godina, kada se vratila u Split. Nakon igračke karijere posvetila se trenerskom radu. Radila je u školi košarke Adriatic. Suprug Vjekoslav Lokica, poznati nogometni trener, i ona oformili su potom 2016. godine košarkašku Akademiju Žana Lelas, koja je proteklih godina nizala uspjehe u mlađim kategorijama. Od prošle sezone seniorski sastav KAŽL-a prvi put je nastupao u elitnom rangu hrvatske ženske košarke. Njihova kći Nika Lokica iznimno je talentirana košarkašica i budućnost je hrvatske košarke.
Još jedna njena suigračica Korana Longin emotivno se oprostila od Žane:
 – Igrala sam sa Žanom godinama u Šibeniku u Elemesu i hrvatskoj reprezentaciji, jako sam tužna i jako me potresla ova vijest. Žana je bila jedna od naših najboljih igračica koju je Hrvatska imala, ali prije svega bila je veliki čovjek, dobra osoba, moja draga, draga prijateljica koju si mogao nazvati u bilo koje vrijeme i pitati za pomoć i savjet, a nikad te ne bi odbila. Bila je veliki i dobar čovjek sa srcem velikim kao kuća. Jako sam je voljela i jako će mi faliti. Počivaj u miru, mila moja prijateljice, i vidimo se na nekom drugom, boljem mjestu.
Njezin sjajni košarkaški put nastavila je mlađa sestra Ana koja je iza sebe imala sjajnu inozemnu karijeru i bila je neizostavna članica hrvatske reprezentacije.

 – Stvarno sam šokirana. Kada sam čula, nisam mogla ustati sa stolice. Ne mogu vjerovati. Ljetos smo zadnji put bile u kontaktu. Dogovarale smo neke utakmice, ali na koncu nije bilo ništa od toga. Žao mi je obitelji, kćeri… Dugo godina smo igrale zajedno, od mlađih reprezentativnih uzrasta do seniorske reprezentacije. Skupa smo se poslije družile igrajući u inozemstvu, u Španjolskoj, Italiji… Dok smo bile u Messini, živjele smo u istom gradu, ali smo igrale za različite klubove. No, dosta smo se tada družile. Često je znala i prespavati kod mene – rekla je Razija Mujanović.

Damir Mrvec/Večernji list

Foto: Žana Lelas (lijevo) sa kćerkom Nikom i suprugom Vjekom Lokicom u Domu sportova u Zagrebu nakon još jedne osvojene medalje na državnom prvenstvu za mlađe uzraste