Koraljka Hlede u Legendama Atlantic 10

Ako se sjećate Zagrepčanka Koraljka Korrie Hlede bila je prva Hrvatica koja je igrala u najjačoj ženskoj košarkaškoj ligi na svijetu – WNBA. Ona danas ne igra jer je svoje najljepše i najbolje košarkaške priče ispričala na parketima u posljednjoj deceniji prošlog stoljeća, ali je i dalje uz taj omiljeni sport. Kao košarkaška trenerica radi na jednoj košarkaškoj akademiji u Chicagu.

Zašto je se prisjećamo baš sada i dovodimo na stranice našega portala?! Naime, Hlede je ovih dana u Sjedinjenim Američkim Državama doživjela veliku počast i priznanje koje mogu dobiti samo najbolji. Uvrštena je u ovogodišnji izbor za Legende Atlantic 10 lige, svojevrsnu kuću slavnih ovog natjecanja, koje je utemeljeno 1976. godine, a u kojoj se natječe 14 ženskih sveučilišnih sastava iz 8 saveznih država plus glavni grad SAD-a Washington.

Koraljka Hlede je igrala u Atlantic 10 za Sveučilište Duquesne gdje je i dan-danas najbolji strijelac sveučilišta, računajući i muškarce i žene, sa 2.631 košem u četiri godine. U 20 je utakmica postigla 30 ili više koševa, a u dva susreta 40 i više. Ujedno je još uvijek vodeći strijelac Sveučilišta Duquesne u slobodnim bacanjima kao i s najboljim prosjekom koševa po sezoni. Sve je to Hlede postigla u razdoblju od 1994. do 1998. godine koliko je igrala za spomenutu sveučilišnu ekipu. Godine 1995. bila je novakinja (rookie) lige, a 1996. i 1998. igračica godine. Potom je 1998. otišla u WNBA gdje je izabrana kao četvrti odabir za Detroit Shock. U pet godina igranja u WNBA postigla je više od 1000 koševa uz 400 skokova, 250 dodavanja i 100 osvojenih lopti. Godine 2003. prestala je s aktivnim igranjem ali je ostavila silan i neizbrisiv trag. Stoga je i dobila priznanje – ulazak u svojevrsnu kuću slavnih, odnosno Legende Atlantic 10.

   Koraljka Hlede  Foto: Koraljka Hlede (7) u akciji / fibaeurope.com