Konačno dobar potez HKS-a: Nakon muškog očekuje se imenovanje i stručnog savjeta za žensku košarku

Danira Bilić (ex Nakić) dodijeljuje pobjednički pehar kapetanici Novog Zagreba Dariji Mijatović

Rekli bismo – napokon dobar potez iz hrvatske krovne košarkaške kuće! Logičan i normalan na putu da se “dite da materi”, odnosno da se košarka vrati onima koji o njoj najviše i najbolje znaju. Košarka košarkašima i košarkašicama.

Nakon što je izvršio ono što je i obećao u svojoj predizbornoj kampanji, novi predsjednik HKS-a Ivan Šuker polako ali sigurno u hrvatsku košarku vraća one koji su je diljem svijeta afirmirali i proslavili. Imenovan je, mi bismo rekli, novi pravi Stručni savjet od onih koji su jednom, doduše neuspješno, pokušali uzeti stvar u svoje ruke i koje dosadašnja garnitura nije voljela u svojoj blizini. Valjda zato što su više znali i što su bili sposobniji.

– Tragedija je da su bivši košarkaši našeg ranga dosad bili izopćeni iz rada HKS-a, no zbog glasačke mašinerije bivšeg vodstva za nas očito nije bilo mjesta – kazao je naš proslavljeni košarkaš Dino Rađa koji je imenovan za predsjednika tog novog Stručnog savjeta za mušku košarku. Osim njega u tom Savjetu su još Toni Kukoč, Stojko VrankovićAco Petrović, Slaven Rimac, Danijel Jusup, Veljko Mršić, Ante Nazor i dekan Kineziološkog fakulteta Damir Knjaz.

Je li na redu hrvatska ženska košarka? Vjerujemo da jest i da će HKS uskoro imenovati i pravi Stručni stožer za žensku košarku koji će znati preuzeti svoje kompetencije i koristiti ih na dobrobit hrvatske ženske košarke. Mogli bismo navesti također niz imena hrvatskih košarkašica koje su vrlo uspješno igrale diljem Europe i ostavile pozitivan trag u tamošnjim klubovima, stekle internacionalnu klasu, vrijednost i popularnost, ako hoćete i slavu. Kao i u najboljoj nacionalnoj ženskoj košarkaškoj vrsti koja je ne tako davno (London 2012.) sudjelovala i na najvišoj svjetskoj sportskoj smotri – Olimpijskim igrama, a redovni je sudionik tri posljednja europska prvenstva. Evo samo nekih imena koja nam padoše na pamet dok pišemo ovaj tekst – Danira Bilić (ex. Nakić), svojedobno najbolja košarkašica Europe, Sandra Mandir (član najbolje petorke EuroBasketa 2011), Anđa Jelavić (sa nizom međunarodnih naslova) kao i Korana Longin, Vedrana Grgin-Fonesca također i mnoge druge koje su se ovjenčale međunarodnim priznanjima i naslovima u nacionalnim prvenstvima drugih europskih zemalja. Iza svega toga stoji ogromno i igračko iskustvo i međunarodni ugled i poštovanje s najviših razina. Takve nam žene trebaju u vrhu hrvatske košarke, žene s vizijom kako unaprijediti hrvatski žensku košarku ali i s petljom – lupiti šakom o stol i ne dopustiti da bilo čiji i bilo kakvi privatni interesi, čega je nažalost i te kako bilo u dosadašnje HKS-u,  budu ispred onih općih, zajedničkih. Onih najviših ciljeva.

Foto: Danira Nakić do sada samo u protokolarnom dijelu hrvatske košarke – dodjeljuje pehar Dariji Mijatović, košarkašici Novog Zagreba na Prvenstvu Hrvatske / Snimio: Stjepan Spretnjak