Koliko će ove sezone A1 liga Hrvatske imati klubova?

Još je ostalo malo više od mjesec dana do početka prvenstva i nove košarkaške sezone u ženskoj A1 ligi Hrvatske a još uvijek se ne zna s koliko će klubova startati. Dvanaest, jedanaest, deset, devet….A trebala bi imati 12 klubova i to: Novi Zagreb, Gospić, Medveščak, Šibenik, Pleter, Studenac, Split, Zadar, Ragusu, Rockwool Pulu, Trešnjevku 2009 i Požegu. Međutim, hoće li to tako biti?

Prema informacijama kojima raspolažemo sigurno je da ekipa Požege neće igrati A1 ligu makar ju je na sportskom polju korektno i pošteno zaradila. Financijski problemi požeškog kluba nažalost su takvi da ne jamče igranje u prvoj hrvatskoj ligi. Otvara li se na taj način opet prostor za Croatiju 2006, vidjet ćemo, ali angažman nekih igračica govori da bi se tako nešto moglo dogoditi jer su igrali finale play-offa A2 lige protiv Požege. Koliko je viteški da ligu ne igraju one ekipe koje su je izborile igrom na parketu drugo je pitanje. Kao i to trebaju li takve ekipe biti sankcionirane od strane HKS-a,  a one koje “spašavaju ligu” nagrađene?

Nakon odlaska Stipe Bralića iz Gospića, sve do konca kolovoza nad poznatim ženskim gospićkim klubom, poznatim i afirmiranim u Europi, dugo vremena neprikosnovenim u Hrvatskoj, “visjela” je neizvjesnost i dvojba hoće li ili neće Gospić i ove sezone imati žensku prvoligašku košarkašku ekipu, jer su mu najbolje igračice otišle. No, od tamo stiže vijest da se, nakon godina izbivanja, na klupu ŽKK Gospić vraća Vlado Brkljačić Brlja, najtrofejniji gospićki sportski trener. Hoće li se to doista i dogoditi vidjet ćemo jer pregovori njega i Uprave kluba traju. Nedvojbeno je da neće imati ni malo lak zadatak u vremenu kada  je gospićka kasa sve tanja, kada su sponzori otišli i kada će se, htio ili ne, morati najviše oslanjati na košarkašice iz Gospića i okolice a ne, kao do sada, igru graditi sa stranim dobro plaćenim igračicama koje su, doduše, godinama donosile titule u Gospić. Sve do pojave Ivankovićeva Novog Zagreba.

A Novi Zagreb je priča za sebe. Gotovo sve što je vrijedilo u regiji, a dalo se dovesti, Ivanković je doveo u Trnsko i najveći je favorit za osvajanje i prvenstva i Kupa Hrvatske. Što će napraviti u MEL ligi i EuroLigi vidjet ćemo, ali da su Lupice odvažna i u Hrvatskoj superiorna ekipa – tu nema dvojbe. Gradski rival Medveščak krenuo je s pripremama i predsjednik Milan Perić i sportski direktor Željko Alatović čuvaju k’o zjenicu oka svoju mladu i perspektivnu ekipu koja ove godine kani pokazati puno više od toga. Perspektivnost mlade Medveščakove igračice kane pretočiti u rutinu i kvalitet među obručevima, a povjerenja od najodgovornijih osoba u Klubu im ne nedostaje.

Šibenik pod vodstvom Dragana Ognjenovića i predsjednika Nevena Periše nada se opet ulasku u final four sa jednom sasvim novom ekipom, Zadar će se osloniti na svoje snage i zadarske talentirane djevojke, Ragusa je zacrtala mnogo više ciljeve od lanjskih. Rockwool Pula je u potrazi za jednom razigravačicom jer je Tea Buzov odlepršala preko granice – u Češki prvoligaš SSMH Brno zajedno s Dinom Šesnić. Split, Pleter, Studenac i Trešnjevka 2009 rade u tišini. Posebnih novosti iz tih sredina još uvijek nema mada ima naznaka da bi moglo doći do značajnijih igračkih pregrupiranja iz kluba u klub.

Hoće li Croatiji 2006 igrati A1 ligu umjesto Požege? Pokušali smo saznati, ali s druge strane žice nitko se nije javljao. Borna Augustić više nije trener Croatije. Umjesto njega taj će posao raditi Tomislav Perković a klubom će predsjedavati Mirsad Mustedanagić. Angažman juniorske reprezentativke Antonije Chiabov svojevrsna je poruka da bi Croatija, uz postojeći kadar i koje pojačanje, ipak mogla igrati A1 ligu i da bi, unatoč smanjenim financijskim sredstvima u klubovima, liga ipak mogla brojati 12 klubova. Vjerujemo da je i Hrvatski košarkaški savez svjestan da je u ovakvim kriznim vremenima potrebno napraviti neke olakšice klubovima, kao što je to napravio Košarkaški savez Srbije svojima, i da se, bez obzira na sve, “premosti” ovo krizno vrijeme, a ženska košarka održi na što višoj natjecateljskoj razini.

Foto: Tea Buzov slijedeću će sezonu odraditi u Češkoj

2 KOMENTARI

  1. A1 nam je i prošle sezone bila tragično loša.A ove će biti najmanje 30% lošija.Da je tamo gdje se odlučuje o hrvatskoj košarci (pa i ženskoj) imalo razuma,a ne samo gramzivosti za novcem liga bi nam brojala 8 ekipa.Iako mi se i taj broj čini prilično nategnutim.O tome da nastup u A1 ligi ne bi trebalo dozvoliti klubovima koji nemaju mlađe uzrasne kategorije (Pleter,Omiš…..) ne treba ni trošiti riječi.
    Već sada se zna da će Novi Zagreb ove sezone potvrditi prošlogodišnje naslove.Uspjeli bi to i sa 50% trenutnog rostera.Ali oni očito prvenstveno i samo razmišljaju o Euroleague.Ipak kao i zadnjih sezona malo su pretjerali u dovođenju igračica sa strane.Evo,nek mi netko objasni zbog čega su doveli Cigić iz Jollyja?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime