Koje će naše košarkašice put Amerike?

Kao i svake sezone, unatrag desetak godina, tako će se i ove godine put Amerike otisnuti nekoliko igračica iz Hrvatske. Tri od njih odlaze na koledže, a dvije će prema košarkaškim akademijama gdje će završiti četvrti razred srednje škole, adaptirati se na život u Americi i pokušati izboriti fakultetsku stipendiju slijedeće godine. To su:

Lucija Banović (Trešnjevka 2009) koja nakon odličnih nastupa na Europskom prvenstvu u Sofiji odlazi na Dartmouth, ustanovu iz Ivy League konferencije koja garantira najbolji mogući akademski razvoj u Americi.

Sara Deidda (Trešnjevka 2009) je izabrala Wofford, ambicioznu sredinu iz Southern konferencije. Zanimljivo je spomenuti da je jedna od trenerica na tom fakultetu Ashley Raley-Ross, koja je jednu sezonu (2018) radila kao trenerica u Trešnjevci dok je njezin suprug Brandis Raley-Ross igrao za prvu momčad Cibone.

Lucija Milković (Šibenik) dobila je stipendiju na Mizzou, zasigurno najzanimljivijom košarkaškoj destinaciji od svih naših igračica ove sezone. Mizzou se natječe u SEC konferenciji, koja je jedna od najjačih, tako da Luciji neće nedostajati jakih utakmica tijekom sezone.

Lana Bešlić, košarkašica Košarkaške akademije Žane Lelas/ fiba.com

Lana Bešlić (Košarkaška akademija Žane Lelas) i Iva Međugorac (Zagreb) prema našim informacijama će ići u USA aklademije gdje će završiti srednjoškolsko obrazovanje, a njihove će košarkaške kvalitete biti bliže skautima američkih fakulteta.

Svim našim djevojkama želimo ostvarenje njihovih životnih i sportskih ciljeva!

Boris Kosač

Foto: Lucija Banović je na Europskom prvenstvu za juniorke u Sofiji prosječno postizala 14.9 poena, 8.9 skokova i 1.6 asistencija. Sa ukupno 104 poena bila je najefikasnija juniorka Hrvatske /fiba.com