Karmen Čičić: Serie A2 jača je od Prve ženske lige Hrvatske

U posljednje vrijeme naša Karmen Čičić igra sve zapaženiju ulogu u talijanskom drugoligašu San Salvatore Selargius koji se u drugoj talijanskoj ligi (Serie A2) u skupini Jug bori za što bolju poziciju. Za sada je San Salvatore na sedmom mjestu, a veliki doprinos radovanju navijača ovog kluba sa Sardinije daje upravo naša Karmen Čičić. Njene kvalitete zapazio je vrlo rano “košarkaški šmeker” Željko Ciglar i uvrstio je u kadetsku reprezentaciju Hrvatske koja se pod njegovim vodstvom 2010. godine u Grčkoj okitila srebrenom europskom medaljom što je do danas najveći europski uspjeh nekog reprezentativnog uzrasta Hrvatske. Rekord koji čeka da ga neki novi naraštaj hrvatskih košarkašica obori. Karmen Čičić danas igra u Serie A2 talijanskoj ligi i njene dobre igre ponukale su nas da napravimo ovaj razgovor. Na naše pitanje kako joj je igrati u talijanskoj drugoj ligi, odgovorila je:

– Super! Nivo igre je motivirajući i zahtjeva dobru koncentraciju. Meni se sviđa jer je svaka utakmica izazov. Nije bitno na kojoj se poziciji klubovi nalaze na ljestvicama, jednu utakmicu se može pobijediti ekipa na prvom mjestu, a drugu utakmicu se može izgubiti od ekipe koja je pri dnu ljestvice.

– Zašto je naših košarkašica najviše upravo u toj talijanskoj ligi?

– Mislim da je razlog dobra košarka i činjenica da se može dosta napredovati. Govorimo  o drugoj ligi (Serie A2, op.a.) u kojoj ima toliko dobrih igračica i klubova koji su ambiciozni, ljudi koji prate utakmice, velikih ulaganja u mlade, trenera itd..

– Kako izgledaju susreti naših košarkašica kad se nađete na suprotnim stranama?

– Uvijek je lijepo vidjeti nekoga “svog” i popričati napokon na hrvatskom, ali kada utakmica počne, postajemo protivnici na terenu.

–  Kakve su ambicije tvog kluba kad jer u pitanju A2 liga? Koliko klubova ide u kvalifikacije za Prvu talijansku ligu?

– U kvalifikacije za 1. ligu (Serie A1, op.a.) ide prvih 8 ekipa na ljestvici. Mojoj ekipi je cilj zadržati trenutno mjesto i da  uđemo u play-off. Trenutno smo 7. i kako stvari stoje trebali bismo biti u play-offu, ali idemo polako utakmicu po utakmicu, ima još dosta do toga.

–  Imaš li želju igrati u još jačim ligama i možeš li usporediti snagu Serie A2 sa npr. našom Prvom ligom Hrvatske?

– Naravno, kao svaki sportaš, uvijek želim više i jače. Ne znam točno kako je sada, ali uspoređujući nasu 1. ligu kada sam ja igrala, bez problema mogu reći da je talijanska 2. liga jača i da je prati mnogo veći broj publike…

–  Karmen Čičić, kako smo rekli u uvodu, ali i da se ne zaboravi, bila je 2010. viceprvakinja Europe kao kadetska reprezentativka Hrvatske. Kako danas gledaš na te dane?

– Davno je to bilo i lijepo je prisjetiti se takvih uspjeha. Definitivno sam ponosna jer sam bila dio ekipe koja je napravila nešto “povijesno” za žensku hrvatsku košarku. Ja još uvijek vjerujem da ta generacija u budućnosti može puno dati hrvatskoj košarci.

– Pratiš li hrvatsku košarku u Italiji?

– Iskreno, ne često kao prije, ali volim vidjeti kako stvari stoje i tko su naše “mlade nade”.

– Gdje si sve do sada igrala, u kojim klubovima, otkad si otišla iz Murse u Pulu pa iz Pule u Italiju?

– Iz Pule sam otišla na studentsku razmjenu u Njemačku (Regensburg), gdje sam odigrala polusezonu za lokalni klub. Poslije toga sam završila u Italiji u seriji B gdje sam igrala za Givova Ladies Free Basketball Scafati. Nakon dobre sezone tamo, dobila sam priliku ići korak više i tako sam završila ovdje u Basket San Salvatore Selargius na predivnoj Sardiniji.

–  Jesi li zadovoljna svojim igrama i životom u Italiji?

–  Sve u svemu sam zadovoljna, bilo je i uspona i padova, ali sam sretna.

– Reprezentacija? Što misliš da jednog dana kadetkinje Hrvatske koje su bile viceprvakinje Europe budu seniorska reprezentacija Hrvatske?

– Mislim da je sve moguće! Tko zna sto budućnost nosi.

Foto: Karmen Čičić /osobna arhiva

Tihomir Begić