Karla Vreš potpisala za švedski Visby

FIBA je odobrila transfer nekadašnjoj mladoj košarkašici Trešnjevke Karli Vreš. Ona je postala članom švedske prvoligaške ekipe Visby. To je nakon dužeg vremena čekanja definitivno i pred njom su sada otvorena vrata novih treniga, sportskih usavršavanja i košarkaških susreta. Danas smo je upitali je li zadovoljna?

– Jako sam zadovoljna novim klubom. Ljudi su ovdje odlični, pristupačni i voljni pomoći. Od prvog dana su prijateljski raspoloženi i više se ni malo ne osjećam kao stranac. Dio sam švedskog društva, pohađam gimnaziju, pričam švedskim jezikom i smatraju me jednakom njima, a tako se i ja vidim i osjećam – rekla nam je Karla Vreš.

– Gdje je zapinjalo sa registracijom do sada?

– Prije nekoliko dana FIBA je odlučila selidbu moje obitelji proglasiti posebnim slučajem (“special case”) koji nema veze s košarkom i prema tome od ove sezone sam slobodna igrati u klubu koji sam odabrala.

– Kreće sezona. Jesi li spremna? Novi klub, nova dvorana, nova publika…?

– Prošle godine sam imala priliku trenirati, a od sutra (25.9.) ću i zaigrati sa seniorskom ekipom. Prva utakmice sezone, prva utakmica na domaćem terenu u tek sagrađenoj ICA Maxi Areni. Taj trenutak smo čekali od kad se arena počela graditi i očekujemo veliku podršku publike. To će za mene biti prvi put da igram sa igračicama koje su na tako visokom nivou, imaju uskustvo velikih klubova i puno godina košarke iza sebe.

– Kakava su klupska očekivanja u novoj sezoni? Što je s reprezentacijom Hrvatske?

– Očekivanja su velika, no spremna sam puno raditi ove godine. Uz novog trenera u klubu, i mogućnost igranja u seniorskoj i u juniorskoj ekipi, sigurna sam da će se moj razvoj kao igračice nastaviti i nadam se pozivu u juniorsku reprezentaciju Hrvatske i borbi za poziciju u najboljih 12.

Recimo na kraju da je Karla Vreš (189-C-99) svojedobno branila boje Trešnjevka 2009 i da je s tim klubom u Hrvatskoj dva puta na Prvenstvu države osvojila srebro kao mlađa kadetkinja, kadetsko srebro također dva puta i na koncu juniorsko zlato dva puta te regionalna Jadranska mlađekadetska liga (generacija ’98) i regionalna Jadranska kadetska liga (generacija ’97). Godine 2014. godine igrala je za kadetsku reprezentaciju Hrvatske u Debrecenu (Mađarska) i u 9 utakmica prosječno umala učinak 3.9 koševa, 4.7 skokova i 0.6 asistencija.

Foto: Karla Vreš (broj 15) u svojoj novoj ekipi – švedskom Visbyju / Snimila: Ann Sofie Petersson