Kako uspješno stići do uzrasta seniorki?

Slovenia Ball završio je pobjednički za Hrvatsku U-14 (djevojčice do 14 godina starosti) i među deset europskih reprezentacija smo najbolji. Lana Bešlić treća je igračica turnira po poenima sa 14.8 poena u prosijeku i sedma igračica turnira po asistencijama sa 2.0 asistencija po susretu. Franka Ćuklin sedma je skakačica turnira sa 7.3 skokova u prosjeku, dok je Sara Menalo deseta u ovoj statističkoj kategoriji sa 6.5 skokova po susretu. Ella Majstorović treća je igračica turnira po asistencijama sa 3.0 asistencija po utakmici.

S instruktoricom HKS-a za žensku košarku Žanom Lelas započeli su, nadamo se, puhati neki novi i svježiji vjetrovi u hrvatskoj ženskoj košarci koji priznaju samo “krv, znoj i suze” – znanje i uporan rad. Ona je to pokazala od osnutka Košarkaške akademije u Splitu pa evo sve sada do U-14 reprezentacije. Gore smo samo naveli statistički najuspješnije naše djevojčice koje su po prvi put osjetile slast međunarodnih pobjeda, a evo i najviših postolja, ali sada se po tko zna koji put u Hrvatskoj postavlja pitanje što napraviti da ove uspješne U-14 reprezentativke dođu do odličnih seniorskih reprezentativki?! Što nam u sustavu nedostaje da od ovih uspješnih mlađih kadetkinja sutra postanu vrlo dobre kadetkinje, potom za koju godinu juniorke i mlađe reprezentativke te na koncu seniorke? Hrvatska ženska košarka na europskim mlađedobnim reprezentativnim smotrama imala je zapažene pojedinke, ali su se one kasnije na kadetskom i posebno juniorskom putu “pogubile i nestale”. Sa npr. Francuskinjama to nije slučaj ili nekim drugim europskim košarkašicama, da ne idemo u širinu i pojedinačno, mada možemo i jednom hoćemo.

Biti prvi na Slovenia Ballu tek je početak jednog teškog sportskog puta i napredovanja kojeg želi svaka igračica. Ono što je važno naglasiti jest da istinsku i pravu košarkašicu ne može umisliti niti jedan naslov, nego ona nastavlja raditi s još više motiva i odricaja, fizičkog napora i svega ostalog što će je profilirati u sve bolju i bolju košarkašicu u svakom dobu bavljenja ovim lijepim sportom.

Tihomir Begić i Krešimir Dabić