Kako je nastao ŽKK Split prije 75 godina?

75:75. Rezultat je to trening utakmice odigrane 6. studenog 2020. godine između dijela seniorski ŽKK Splita i dijela kadeta KK Splita, kojom su oba kluba obilježila 75. obljetnicu postojanja.

Prije 75 godina, 6. studenog 1945. godine, na inicijativu ing. Marka Lete, održana je osnivačka skupština ženske košarkaške sekcije pri Fiskulturnom društvu Hajduk. Ostalo je zapisano da je originalan naziv bio: Sekcija sportske igre košarke pri FD Hajduk. Za pročelnika Sekcije izabran je Uroš Tominić (on je bio i prvi trener ekipe), za tajnicu Elvira Carbonini (ona je, uz Valeriju Zavagni, bila i prva igračica ekipe), dok je za ekonoma izabran Vladimir Beara, kasnije jedan od najboljih nogometnih vratara svijeta.
Uz već spomenutog trenera Uroša Tominića i igračice Valeriju Zavagni i Elviru Carbonini, prve igračice koje su pristupile košarkaškoj sekciji FD Hajduk bile su juniorke Dragana Kovačić, Teny Gizdavčić i Mirjana Lučić. Zanimljivo je da su prvi košarkaški treninzi počeli bez igrališta i bez koševa. Prve lopte bile su nogometne, a prvi koš bila je jedna “gurla” u dvorištu Hajduka.
Splitska košarka bila je “osuđena” na uspjeh od samog početka. Već nakon 40 dana, 16. prosinca 1945.godine, dogodilo se “čudo”. Odigrana je prva javna košarkaška utakmica u Splitu, između košarkašica Splita i Zadra pred 16.000 gledatelja! Ne vjerujete svojim očima? Strpite se mjesec dana kad će Vam sve biti jasno!
ŽENSKA KOŠARKA
Foto: S obilježavanja 75. obljetnice postojanja/žkksplit