Kako do plasmana na EuroBasket 2023?

Devetog i 12. veljače igraju se posljednje kvalifikacijske utakmice za EuroBasket 2023. koji će se 15. do 15. lipnja održati u Sloveniji i Izraelu. Tko će se sve plasirati?

Podsjetimo da će se sve prvoplasirane ekipe iz svih deset skupina plasirati na EuroBasket 2023, kao i dva domaćina Slovenija i Izrael. Osim njih na EuroBasket idu i četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije. Drugoplasirane reprezentacije iz F i I skupine neće se kvalificirati za EuroBasket 2023., a četiri najbolje drugoplasirane ekipe iz preostalih osam skupina kandidati su za ovo europsko prvenstvo. Rezultati protiv četveroplasiranih reprezentacija neće se uzimati u obzir. U slučaju da se oba domaćina (Slovenija i Izrael) nađu među 14 koji idu na EuroBasket, onda će se otvoriti mjesta i za petu i šestu najbolje plasiranu reprezentaciju iz grupa.

Uoči trećeg kvalifikacijskog kruga imamo jasne činjenice da su se već sad, osim domaćina  Slovenije i Izraela, na EuroBasket 2023. plasirale reprezentacije Španjolske, Italije i Latvije. Ovo je 39. izdanje europskog prvenstva za žene, a igrat će se od 15. do 25. lipnja 2023. Četvrti je to put u povijesti samog natjecanja da događaj suorganiziraju različite zemlje, a posljednje se izdanje 2021. godine igralo u Francuskoj i Španjolskoj.

Tihomir Begić

https://youtu.be/JUhmXa8AH44