Kako će nam izgledati A1 ženska košarkaška liga Hrvatske u sezoni 2015/16

Hrvatska s EuroBasketa 2015: (stoje) Ivana Tikvić (Umbertide, ITA), Iva Slišković (Landes Basket, FRA), Luca Ivanković (Besiktas, TUR) – treneri Englman i Turić – Mirna Mazić (Abdulah Gull, TUR), Ana-Marija Begić (Deportivo Promete, ESP), sjede: Iva Borović (Medveščak, CRO), Iva Ciglar (Euroleasing Sopron, HUN), Jelena Ivezić (Napoli, ITA), Iva Todorić (Medveščak, CRO), Carmen Miloglav (Gran Canaria, ESP) i Ružica Džankić (Medveščak, CRO).

Jedanaest hrvatskih ženskih košarkaških klubova, koji na pripremama hvataju zalet za novu sezonu, za dvadesetak dana započet će natjecanje u najboljoj hrvatskoj ženskoj košarkaškoj ligi (A1). Je li liga kvalitetnija od one prošlogodišnje, hoće li “seniorske poslove” u Hrvatskoj A1 ligi odrađivati juniorke pa čak i kadetkinje i je li to znak da seniorska košarkašica polako ali sigurno postaje deficitarno zanimanje u Hrvatskoj? Nakon prijelaznog razdoblja treba dodati i činjenicu da su najbolje ekipe u Hrvatskoj ovog ljeta izgubile ponajbolje seniorke čime je nastavljen trend pada kvalitete A1 ženske košarkaške lige Hrvatske.

Osim Medveščakovih košarkašica Ružice Džankić, Ive Todorić i Ive Borović niti jedna seniorska reprezentativka Hrvatske, koja je nastupila na EuroBasketu 2015. u Mađarskoj (slika gore), neće ove sezone igrati A1 košarkašku ligu Hrvatske. Prvak Hrvatske, zagrebački Medveščak, ostao je bez četiri svoje prvotimke. Ivana Tikvić i Ana-Marija Begić otišle u inozemstvo (Italija i Španjolska), a Silva Šeda i Petra Perić prestale su s aktivnim igranjem. Medveščak je u svoje redove doveo na poziciju playa perspektivnu mladu reprezentativku Mateu Tadić iz Novog Zagreba i konačno razriješio prijelazni “gordijski čvor” Patricije Bure, svojedobno košarkašice i mlade hrvatske reprezentativke iz Trešnjevke 2009. Radu s prvom ekipom priključen je jedan dio cura iz mlađih Medveščakovih pogona.

Kvarner bi i ove sezone mogao uz Medveščak biti favorit A1 lige. Uspio je stabilizirati se i ne otići u štrajk, a k tomu se i pojačao za Ivanu Blažević koja je došla iz Rockwool Pule. Kvarner će biti najozbiljniji kandidat za naslov prvakinja i ne bi ni malo čudilo da se prošlogodišnja repriza finala prvenstva Hrvatske ponovi i u sezoni 2015/16.

Dubrovačka Ragusa u novu sezonu ide bez svojih najboljih košarkašica – Jovane Vukoje, koja je otišla u Španjolsku kao i Carmen Miloglav, i Kristine Benić koja će u novoj sezoni igrati u Italiji. Ragusa će se osloniti na vlastite snage i njene ambicije neće moći biti ni približne kao prošle godine kada su igrali finale Kupa i na koncu prvenstva bili drugi na ljestvici. Zapravo, kada su postigli najveći uspjeh dubrovačke ženske košarke plasmanom u finale Kupa Hrvatske “Ružica Meglaj Rimac”.

Zadar se, kao i svih ovih godina, isključivo bazirao na svoje snage. One koje su lani branile boje seniorske ekipa, ali kako Zadar uvijek ima dobar podmladak, ekipi će upravo iz njega biti priključeno nekoliko mladih i perspektivnih košarkaškica. Prvom pozivu trenerice Marije Mazije nisu se odazvale Ina Marin i Marta Erslan koje su prošle godine bile u prvoj postavi Zadra. Od novih su u klub došle Nina Dedić i Martina Marošević, a pripremama su priključene i neke mlade snage Zadra – Nika Jelenković, Ana Mandić, Anđela Oštrić – inače mlađekadetske viceprvakinje Hrvatske prošle sezone.

Trešnjevka 2009 ostala je bez svoje ponajbolje košarkašice Ive Slonjšak koja je četverogodišnju vjernost potpisala slovenskim prvakinjama iz Celja. To isto napravila je Andrea Marić, košarkašica koja je igrala na centarskoj poziciji. U redove zelenih došla je na poziciji razigravačice Lana Pačkovski iz Rockwool Pule, ali kako će izgledati ta ekipa u novoj sezoni u ovom trenutku je prava nepoznanica. Bilježimo i prelazak sestara Muhl iz Croatije 2006 u Trešnjevku. Podsjetimo Nika Muhl bila je MVP finala Prvenstva Hrvatske za mlađe kadetkinje, a i članica regionalnih prvakinja Jadranske lige u tom uzrastu.

Rockwool Pula će se uglavnom osloniti na svoje vlastite snage. Od seniorki jedino su ostale Ivana Đukić, Maja Ramljak i Karmen Čičić. Pulu je napustila Ivana Blažević i priključila se riječkom Kvarneru. Iz tuzlanskog Jedinstva u Pulu je došla izvrsna mlada košarkašica Anja Perko i uz Katarinu Trehub te za dva-tri mjeseca od operacije oporavljenu Lorenu Molnar, pulske boje branit će i nekoliko najboljih mlađih košarkašica koje će trener Ivan Đukić priključiti seniorskom sastavu.

Split je ostao bez Josipe Zovko koja je prešla u redove Čelika, bosanskohercegovačkog prvaka. Najvjerojatnije će se i on, uostalom kao i Croatia 2006 te Gospić, u novoj sezoni oslanjati na vlastite mlade snage i seniorke koje su od prošle sezone još uvijek u košarci i koje će odigrati još jednu sezonu za svoje klubove. Nemamo informacije da se u ovim klubovima dogodio neki značajniji transfer.

Šibenski ženski košarkaški klub Šibenik našao se u poprilično neizvjesnoj situaciji iz koje ih, kako se očekuje, mogu izvući opet šibenske snage – domaće košarkašice i domaći trener. Pronađeno je rješenje – roster košarkašica sto posto je šibenski, a i nova trenerica poznata je šibensk košarkašica Linda Antić Borak. Okosnicu ekipe činit će reprezentativke iz Šibenika Iva Cigić, Klaudija Periša i iskusna Sanda Tošić. Ostali dio su šibenske mlađe snage.

Novi i jedini prvoligaš iz Slavonskog Broda Brod na Savi će također prvoligaški plasman graditi na košarkašicama mlađih dobnih uzrasta. Od iskusnijih je iz Croatije 2006 stigla Martina Šuster, a ostali roster činit će domaće košarkašice koje su prošle sezone branile boje u A2 košarkaškoj ligi Hrvatske. Boris Virag je trenersku klupu Croatije 2006 zamijenio ovom Broda na Savi i oslonac kluba činit će uglavnom domaće košarkašice iz Slavonskog Broda.

Tihomir Begić

Foto: Seniorska Hrvatska sa EuroBasketa 2015 / fibaeurope.com