Juniorska Hrvatska u finišu tijesno poražena od Italije i završile EP na osmom mjestu

Hrvatska je večerašnjim porazom protiv Italije završila svjetsko prvenstvo na osmom mjestu u najboljoj europskoj diviziji. Nesretno su izgubile od Talijanki jer su tijekom cijele utakmice uglavnom bile bolje i u vodstvu. Unatoč ovom porazu, Hrvatska je ostvarila zacrtani cilj – ostati u A Diviziji, pa će se ovo ulazno juniorsko godište i dogodine boriti u elitnom europskom reprezentativnom društvu, samo sa puno više iskustva.

Italija – Hrvatska 53:51 (12:15 9:11 13:15 19:10)

  • Italija: Vespignani 0, Romano 0, Landi -, Kacerik -, Tagliamento 12, Zandalasini 2, Cabrini 11, Trimboli 1, Cordola 15, Russo 3, Reani 7, Vitari 2. Trener: Roberto Riccardi
  • Hrvatska:  Rački 4, Goleš 13, Slonjšak 12, Božić 0, Ilić 0, Miličević -, Periša 0, Stojsavljević 4, Marić 2, Kelava 4, Šolić -, Bura 12. Trener: Goran Šućurović

Opet se dogodio dramatičan završetak u kojem je Hrvatska nesretno izgubila. Dvije minute i i 52 sekunde do kraja utakmice Hrvatska je vodila 49:43 i kad se naslućivala pobjeda za sedmo mjesto, dvije naše najbolje igračice – prvo Dora Goleš pa Iva Slonjšak – gube lopte, a Talijanka Marzia Tagliamento dva puta pogađa za tricu i izjednačuje na 49:49. Anita Kelava je minut i 17 sekundi prije kraja dovela Hrvatsku u vodstvo 51:49. Potom nakon promašaja Alessie  Cabrini, Goleš četvrti put na utakmici gubi loptu, Slonjšak pravi faul nad Reani, koja pogađa samo jedno slobodno za rezultat 51:50. Trideset i četiri sekunde prije kraja Iva Slonjšak promašuje oba slobodna bacanja, Ilenia Cordola u slijedećem talijanskom napadu pogađa za 52:51. Trener Goran Šućurović uzima logičan time-out za dogovoriti zadnji napad, ali onda Anita Kelava gubi loptu u presudnom trenutku, naše (Rački i Slonjšak) prave prekršaje, ali ništa se nije moglo promijeniti. Tek je, za Hrvatsku ove večeri fatalna, Tagliamento pogodila jedno slobodno bacanje za kraj i konačni rezultat 53:51.

Hrvatska je odigrala dobru utakmicu, Iva Slonjšak je ostvarila double-double (12 koševa i 10 asistencija), Dora Goleš bila najefikasnija u našim redovima s 13 koševa, a Patricija Bura odigrala je jednu od najboljih svojih utakmica na prvenstvu (12 koševa i 9 skokova). No, to nije bilo dovoljno za treću pobjedu na ovom prvenstvu.  Tako smo Europsko prvenstvo za juniorke 2014. zaokružili sa dvije pobjede (Nizozemska i Češka) i sedam poraza (Španjolska, Poljska, Italija, Portugal, Rusija, Belgija i još jednom Italija). Uz spomenuti saldo moramo biti prezadovoljni ukupnim plasmanom, odnosno osmim osvojenim mjestom u Europi.

Foto: Treneri Šućurović i Perković ostvarili su juniorski cilj – ostati u A Diviziji / fibaeurope.com