Juniorke – zalog lijepe budućnosti hrvatske ženske košarke

Trešnjevka 2009 i Košarkaška akademija Žane Lelas pravo su košarkaško osvježenje u mlađim dobnim kategorijama. Osam godina biti prvi u juniorskom uzrastu, kao što je to uspjelo Trešnjevki 2009, dokaz su kvalitetnog rada u mlađim dobnim kategorijama i naprosto je nevjerojatno kako trener Dean Nemec i ostali koji vode Trešnjevku uvijek u bazenu mladih djevojčica pronađu one koje imaju sklonosti prema košarci, k tome i potencijal, i potom ih dodatno animiraju i “proizvedu” nove perspektivne košarkašice. To je nekako postao zaštitni znak Trešnjevke 2009.

Isto tako na jugu, u Splitu, uz velika odricanja i trud stvorena je ekipa koja je pravo osvježenje u hrvatskoj ženskoj košarci. To je ekipa Košarkaške akademije Žane Lelas koja je i ove godine nastavila u Split donositi medalje s državnih prvenstava. To je, rekli bismo, postao kontinuitet u radu ove Akademije koju tako uspješno vodi naša poznata i priznata košarkašica Žana Lelas. Nema nikakve dvojbe da će iz ove obadvije ekipe, ali uz naporan rad, do seniorskog uzrasta doći njih nekoliko i da će biti nositeljice seniorske košarke u Hrvatskoj. Igra koju su u finalu pokazale upućuje na to, jer je finale u Dvorani mladosti na Trsatu bilo bolje, atraktivnije i ljepše za gledati nego mnoge utakmice Premijer ženske lige Hrvatske.

Zagrebačka Orka također je lijepa i zanimljiva priča o čemu smo nedavno i pisali, a evo kako je finale u Rijeci viđeno s aspekta splitske ekipe Košarkaške akademije Žane Lelas:

Žana Lelas, trenerica KAŽL iz Splita: “Čestitam ekipi Trešnjevke na pobjedi koja je zaslužena. Desilo se ono što nismo očekivali. Mislili smo da ako uđemo u egal u završnici da ćemo mi biti u prednosti. Nažalost, nije bilo tako. Trešnjevka je u zadnjoj četvrtini pogodila nekoliko važnih trica, uzela nekoliko skokova u napadu, dok smo mi promašili neke čiste zicere i slobodna bacanja u trenucima kad se lomio rezultat. Nakon toga nismo se uspjeli vratiti u utakmicu do kraja. Nismo imali dovoljan broj raspoloženih igračica, Trešnjevka je viša, imala je 10 skokova više te 6 pogođenih trica više nego moja ekipa i to je po meni presudilo da Trešnjevka dobije utakmicu. Čestitam svim ekipama na plasmanu na završnicu, organizatoru na kvalitetnoj organizaciji. Mojim curama čestitke na srebrnoj medalji, kojom nastavljamo niz osvajanja medalja u mlađe uzrasnim kategorijama.”

Nika Lokica, igračica KAŽL: “Prvo bih željela čestita ekipi Trešnjevke na osvojenom prvenstvu, a mojim curama na velikom uloženom trudu. Odlično smo se držale protiv favorizirane ekipe Trešnjevke tri četvrtine utakmice, a nakon toga su protivnice počele pogađati šuteve šta nama nažalost nije polazilo za rukom i time su okrenile utakmicu na svoj ustranu. Ostavile smo srce na terenu, glava je visoko gore.”

Juniorska ekipa Košarkaške akademije Žane Lelas – srebrene na Prvenstvu Hrvatske u sezoninm 2020/2021 /Snimio: Ante Drozdek

ŽENSKA KOŠARKA /tb

Foto: KAŽL – još jedna medalja s državnog prvenstva u mlađim dobnim kategorijama/ Snimio: Ante Drozdek