Juniorke Hrvatske poražene od Mađarske

Hrvatska izgubila od Mađarske u 1/8 finala. Naše juniorke nisu uspjele pobijediti ekipu vršnjakinja iz Mađarske i proći u ¼ finale, te će sutra razigravati za ostanak u A diviziju sa poraženim iz dvoboja Litva – Belgija.

Mađarska – Hrvatska 67:41 (8:14, 21:4, 20:12, 18:11)

  • Mađarska: Pusztai 6, Czukor 9, Kanyasi 2, Lelik 12, Boros 4, Gereben 9, Varga 4, Juhasz 12, Karag, Dul 2, Meresz 3, Kovacs 4
  • Hrvatska: Katavić 5, Erjavec 15, Mrdalj 0, Tadić 3, Poljac 0, Pavić 8, Vojtulek 5, Pandža Brnić 0, Rončević -, Kostić 0, Lazić 5, Vreš 0

Početak utakmice je bio za poželjeti. Poveli smo 5:1, ali se Mađarice vraćaju i u 4. minuti vode sa 6:5. Naše uzvraćaju svojom serijom i na kraju prve četvrtine je bilo 14:8 za Hrvatsku. Ohrabreni takvom igrom čekali smo nastavak utakmice. U dugu četvrtinu Hrvatska je krenula odlučno, vodili smo 18:13 i – nestali. Takav pad u igri rijetko se viđa. Jednostavno smo pali u rupu iz koje nismo znali pronaći izlaz. Nestvarno zvuči podatak da je ekipa Mađarske u narednih 12 minuta igre napravila seriju od 28:4! I to nakon dobre igre naših cura, koja nije ničime najavila takav drastičan pad. Nakon toga, Mađarice rutinski odrađuju utakmicu, a nama ostaje borba za ostanak u A diviziji.

Od ovog poraza ne treba raditi dramu, jer izgubili smo od ekipe koja je dobro posložena, koja je pokazala nedvojbeno bolju igru od nas i koja je opravdala status favorita u ovoj utakmici. Nama ostaje žal zbog toga jer je utakmica izvrsno otvorena, ali je došlo do velikog i neobjašnjivog pada u igri. Naš stručni stožer mora ozbiljno do sutra, hladne glave, proanalizirati zašto je do takvog pada i igri došlo i što napraviti da se više ne ponovi. Šansa za visok plasman je izgubljena, ali „utješna“ nagrada (ostanak u A diviziji) nije loša.

Hrvatske juniorke se sada nalaze u poziciji u kojoj su bile i kadetkinje. Slijedi danas utakmica odluke za opstanak u A Diviziji protiv Litve u 17.30 sati. Pobijedimo li Litvu, ostajemo u A Diviziji. Ne pobijedimo li je, borit ćemo se za plasman od 13. do 16. mjesta a u toj borbi samo jedna reprezentacija će “preživjeti” u A Diviziji. Naime, najlošije tri ispadaju u B Diviziju. (Mladen Posavec)

Foto: Juniorke Hrvatske /fiba.com