Josipa Bura ostaje u Hradec Kralovu, a Jovana Mandić ide u Almeriu

Josipa Bura (185-PF/C-85) i sljedeće sezone ostat će članica češkog prvoligaša i aktualnog osvajača kupa te zemlje Sokol ZVUS Hradec Kralove. Sokol ZVUS Hradec Kralove proteklu sezonu okončao je kao trećeplasirana ekipa prvenstva Češke, a  ona  je u 24 ukupno odigrane ligaške utakmice prosječno ostvarivala učinak od 6.6 koševa, 6.2 skokova, 2.0 asistencija, 1.1 ukradenih lopti i 0.2 blokade po susretu  Kroz dosadašnju karijeru ova bivša hrvatska reprezentativka  promijenila je brojne klubove i stekla bogato  međunarodno iskustvo. Klupsku košarku igrala je za  Studenac, Ragusu, Jolly, Vojvodinu, Čelik, Gospić, Novi Zagreb, Slovanku i Sokol Hradec Kralove. U dresu Novog Zagreba igrala je EuroLigu, dok je u dresu šibenskog Jollyja igrala EuroCup.

Sa seniorskom reprezentacijom Hrvatske sudjelovala je na Eurobasketu 2007. godine u Italiji (13. mjesto) i Mediteranski igrama 2009. godine u Pescari gdje je osvojila brončanu medalju.
—————————————————————-

Hrvatska košarkašica Jovana Mandić (193-C-92) karijeru će nastaviti u redovima španjolskog drugoligaša ISE C.B. Almeria. Proteklu sezonu provela je u Mađarskoj gdje je branila boje mađarskog prvoligaša ELTE BEAC Ujbuda  iz Budimpešte. U 19 odigranih utakmica prosječno je bilježila učinak od 4.2 koša, 2.8 skokova, 0.6 asistencija, 0.6 osvojenih lopti i 0.2 blokada po susretu. Kroz dosadašnju karijeru u inozemstvu igrala je u Americi (“The Rock School”, University of North Carolina Wilmington, Nicholls State University), Španjolskoj (Baloncesto Batalyaws, ASAC Comunicaciones Adba Aviles). Argentini (Atletico Penarol), Njemačkoj (ChemCats Chemnitz), Italiji (PF Umbertide) i Mađarskoj (Elte Beac Ujbuda), dok je u Hrvatskoj igrala za ŽKK Pulu.

Jovana Mandić bila je članica juniorske reprezentacije Hrvatske na Europskom prvenstvu divizije B 2010. godine u Rumunjskoj, te je na tom natjecanju u 3 odigrane utakmice bilježila učinak od 2.3 koša i 1.7 skokova po susretu. Hrvatska je na koncu zauzela 5. mjesto.
Jovana Mandić: ” Do sada sam svake godine mijenjala države i lige tako da mi je drago da ovog puta idem u poznatu sredinu i nivo natjecanja u kojem sam već igrala. Osim toga u Španjolskoj se osjećam kao kod kuće, pored košarke koja se tamo igra jako volim i njihov mentalitet i kulturu. Znam i jezik tako da to olakšava puno stvari. Klub u koji idem je bio na korak do ulaska u prvu ligu prošle sezone i kroz komunikaciju s njima stekla sam dojam da imaju iste, ako ne i veće ambicije ove godine. To je jedan od glavnih razloga zašto idem baš tamo. Imala sam ponude i od ekipa iz boljih liga, ali mislim da ću u Almerii imati prostor i minutažu koju želim i koja mi treba. Željna sam igre i jedva čekam da sezona počne”.
Krešimir Dabić
Foto: Jovana Mandić