Jelena Tomić sudi na EuroBasketu 2019

Unatoč činjenici da se seniorska reprezentacija Hrvatske nije plasirala na Europsko prvenstvo za košarkašice EuroBasket 2019, koji se igra u tri srbijanska grada ( Beograd, Niš i Zrenjanin) te jednom Latvijskom (Riga), Hrvatska će tamo imati svoju predstavnicu u liku dobro znane i međunarodno afirmirane sutkinje Jelene Tomić. Način na koji dijeli pravdu pod koševima doveo ju je na vrh – gotovo da niti jedna najznačajnija košarkaška smotra ne može proći bez nje.

– Novo priznanje hrvatskoj međunarodnoj sutkinji, nadam se da vam je drago da me poznajete hahahahah… – onako šeretski i sa bosanskim humorističnim štihom uz osmjeh nam je sve to prokomentirala simpatična Jelena. Moram napomenuti da na to europsko prvenstvo idem kao “neutralac”  i jako mi je žao da se naše cure nisu plasirale, ali evo bar ću nas ja predstavljati. Kao što je san svakog igrača Europa, tako je i nama sucima san EuroBasket i to je definitivno kruna karijere.

A staviti krunu na karijeru u bilo kojem segmentu života i rada i nije baš lako. Upitali smo je kakve pripreme imaju suci na EuroBasketu? Kad se oni okupljaju i kakva je njihova procedura?

– Eurobasket se odrzava u Srbiji i Latviji od 27. lipnja do 7. srpnja 2019. godine. U Beogradu imamo okupljanje 23. lipnja i pre/EuroBasket kliniku, što zahtijeva i polaganje fitness testa i konačna odluka tko ide u koju skupinu. Meni je svejedno u koji ću grad jer sam neutralna i tako mogu bilo gdje…

– A kakve su njezine sudačke reference najbolje pokazuje činjenica da je cijelu sezonu bila u zrakoplovu.

– Ova sezona je bila savršena. Sudila sam svako kolo EuroLigu i na kraju sezona je završila sa četvrtfinalom EuroLige CCC Polkowice protiv Dynamo Kurska i finalom EuroCupa između Monteplliera i Nadezhde Orenburg.

I sve korektno i bez primjedbi. Kud ćeš više! A zna se kakvim se sucima povjeravaju finalna nadmetanja. Uvjereni smo kako će naša Jelena na isti način odraditi i predstojeći EuroBasket, a onda opet slijede novi sudački izazovi na najvišoj razini. Naša, a europska! Uživaj i sretno!

Tihomir Begić

Foto: Jelena Tomić, naša izvrsna sutkinja sa međunarodnim referencama