Jelena Tomić sudi na EuroBasketu 2019

Jelena Tomić sudi na EuroBasketu 2019

Unatoč činjenici da se seniorska reprezentacija Hrvatske nije plasirala na Europsko prvenstvo za košarkašice EuroBasket 2019, koji se igra u tri srbijanska grada ( Beograd, Niš i Zrenjanin) te jednom Latvijskom (Riga), Hrvatska će tamo imati svoju predstavnicu u liku dobro znane i međunarodno afirmirane sutkinje Jelene Tomić. Način na koji dijeli pravdu pod koševima doveo ju je na vrh – gotovo da niti jedna najznačajnija košarkaška smotra ne može proći bez nje.

– Novo priznanje hrvatskoj međunarodnoj sutkinji, nadam se da vam je drago da me poznajete hahahahah… – onako šeretski i sa bosanskim humorističnim štihom uz osmjeh nam je sve to prokomentirala simpatična Jelena. Moram napomenuti da na to europsko prvenstvo idem kao “neutralac”  i jako mi je žao da se naše cure nisu plasirale, ali evo bar ću nas ja predstavljati. Kao što je san svakog igrača Europa, tako je i nama sucima san EuroBasket i to je definitivno kruna karijere.

A staviti krunu na karijeru u bilo kojem segmentu života i rada i nije baš lako. Upitali smo je kakve pripreme imaju suci na EuroBasketu? Kad se oni okupljaju i kakva je njihova procedura?

– Eurobasket se odrzava u Srbiji i Latviji od 27. lipnja do 7. srpnja 2019. godine. U Beogradu imamo okupljanje 23. lipnja i pre/EuroBasket kliniku, što zahtijeva i polaganje fitness testa i konačna odluka tko ide u koju skupinu. Meni je svejedno u koji ću grad jer sam neutralna i tako mogu bilo gdje…

– A kakve su njezine sudačke reference najbolje pokazuje činjenica da je cijelu sezonu bila u zrakoplovu.

– Ova sezona je bila savršena. Sudila sam svako kolo EuroLigu i na kraju sezona je završila sa četvrtfinalom EuroLige CCC Polkowice protiv Dynamo Kurska i finalom EuroCupa između Monteplliera i Nadezhde Orenburg.

I sve korektno i bez primjedbi. Kud ćeš više! A zna se kakvim se sucima povjeravaju finalna nadmetanja. Uvjereni smo kako će naša Jelena na isti način odraditi i predstojeći EuroBasket, a onda opet slijede novi sudački izazovi na najvišoj razini. Naša, a europska! Uživaj i sretno!

Tihomir Begić

Foto: Jelena Tomić, naša izvrsna sutkinja sa međunarodnim referencama