Jadranska liga: Večeras dvostruki program u Zagrebu

Večeras se u Zagrebu igraju dvije utakmice Jadranske lige. Jedna na Pešćenici s početkom u 18.30 između Medveščaka i Triglava, a druga, Trešnjevka 2009 – Grosbasket, u Domu košarke Cedevita na Velesajmu s početkom u 19 sati.

Medveščak – Triglav (Peščenica, 18.30)

Najveće probleme Medveščaku zadavat će najbolji strijelac i asistent Triglava Živa Zdolšek, 25-godišnja košarkašica visoka 178 cm, koja prosječno po utakmici postiže 10.3 koša i ima 2.8 asistencija. Odmah do nje je najbolji obrambeni igrač i njihova najbolja skakačica Maša Piršič, iskusna 28-godišnjakinja visoka 191 cm. Prosječno po utakmici u slovenskom prvenstvu ima 8 skokova, a ono što karakterizira igru Triglava je brza iga i brz protok lopte, dobra fizička spremnost ekipe i borba do zadnje sekunde.

Braslav Turić, trener Medveščaka: “Dolazi nam ekipa protiv koje smo igrali jednu jako tešku utakmicu u Kranju. Znamo da će tako biti i kod nas, jer Triglav igra dobro u oba smjera. Imaju veliku energiju i bore se 40 minuta. Nadam se da ćemo biti koncentrirani na ono što nas očekuje i da ćemo ispoštovati taktičke dogovore, a samim time i utakmicu odvesti putem kojim želimo.”

Gašper Sluga, trener Triglava: “Unatoč činjenici da smo ostvarili cilj – sudjelovanje u četvrtfinalu Lige, putujemo u Zagreb motivirani i željni dobre igre. Protivniku kojeg cijenimo želimo se snažno oduprijeti. Moramo zaustaviti njihovu igru po dubini i pripaziti neke strijelce iz daljine. Ako nam se ukaže prilika za pobjedu, uhvatit ćemo je s obje ruke. ” (mzrkl)

Trešnjevka 2009 – Grobasket (Dom košarke Cedevita, 19.00)

Dragomir Bukvić, trener Grosbasketa: “Susret s Trešnjevkom 2009. vrlo je važan za nas u borbi za 4. mjesto i plasman u četvrtfinale. Nakon dugog izbivanja zbog ozljede s treningom je započela i Amerikanka Haleigh Lankster, ali njezin nastup je još uvijek neizvjestan. Odlučit ćemo neposredno prije utakmice hoće li nastupiti ili ne. U Zagrebu moramo igrati dobro u obrani i pokušati nametnuti naš ritam igre. Vjerujem da možemo pobijediti. “

Dean Nemec, trener Trešnjevke 2009: “Utakmica sa Grosbasketom je za nas posljednja na domaćem parketu u ligaškom dijelu ovogodišnjeg natjecanja u MŽRKL. Potrudit ćemo se zato da naše izdanje ovaj puta bude bolje od dosadašnjih i pokušat ćemo utakmicu na svaki način učiniti neizvjesnom i zanimljivom za publiku. Još uvijek nećemo moći računati na naše ozlijeđene igračice Marić, Rački, Dobroslavić i Jordanić, ali ostale su spremne i očekujemo dobru košarku.”

Obje utakmice važne su za sve četiri ekipe jer se neke bore za što bolju startnu poziciju prije četvrtfinala Lige (Medveščak), a ostale za sigurno četvrto mjesto koje osigurava nastup u četvrtfinalima Jadranske lige.

Analiza skupina i projekcija uoči četvrtfinala:

Tri kola prije kraja natjecanja po skupinama pokušat ćemo napraviti projekciju što bi se do kraja moglo događati po skupinama i tko bi u četvrtfinalima mogao igrati protiv koga. Puno je interesantnije i neizvjesnije stanje s poretkom u skupini A u kojoj postoji mogućnost da tri ekipe završe natjecanje po skupinama sa po 18 bodova (Medveščak, Reyer i Budućnost), ali je sad apsolutno sigurno da u četvrtfinale iz ove skupine idu Medveščak, Budućnost Volcano, Umana Reyer i Triglav. Kojim redoslijedom to se još ne može tvrditi sa sigurnošću. Veliki posao napravila je Budućnost Volcano u Veneciji pobjedom nad Reyerom, a eventualna pobjeda Medveščaka u Veneciji u zadnjem kolu “razbistrila” bi situaciju u skupini. U svakom slučaju, u ovom trenutku, najizvjesnije je da će međusobni susreti ove tri ekipe određivati poredak u skupini A.

U skupini B bi utrku sa po 19 bodova mogli završiti Athlete Celje i Radivoj Korač, branitelj naslova prvaka Jadranske lige. Međutim zbog veće koš razlike u prvoj utakmici u Celju, Athlete Celje je osigurao prvu poziciju. Dugi će biti Radivoj Korać, treći Čelik i četvrti najvjerojatnije Grosbasket. Završetkom natjecanja po skupinama svoje sudjelovanje završili bi beogradski Partizan i Play off Happy iz Sarajeva iz skupine A, a zagrebačka Trešnjevka 2009 i skopski Badel iz skupine B. Hoće li sve biti ovako kako kaže naša projekcija, vidjet ćemo uskoro.

Foto: Samo ozbiljan pristup od prve do zadnje minute donosi pobjedu – time-out Medveščaka / zenska-kosarka.com