Jadranska liga: Rasplet definitivno u Veneciji

Nakon sinoć odigranih utakmica 13. kola A skupine Jadranske lige, u kojima su Reyer u Kranju protiv Triglava, a Budućnost Volcano u Beogradu protiv Partizana zabilježili pobjede, posve je jasno da će utakmica posljednjeg kola u Veneciji između Umane Reyer i zagrebačkog Medveščaka određivati redoslijed na ljestvici, odnosno startne pozicije s kojih će ekipe krenuti u četvrtfinalna nadmetanja. Također i utakmica u Podgorici između domaće Budućnosti i sarajevske ekipe Play off Hapy. Budućnost je izraziti favorit i sve osim njihove pobjede bilo bi ravno čudu, ali sad se isto tako vidi koliko im je značila pobjeda u Veneciji nad Reyerom. Utakmica Reyer – Medveščak u Veneciji bit će puno neizvjesnija i ipak je to utakmica od koje će najviše ovisiti tko će s prve pozicije u doigravanje za prvaka. Pogledajno trenutni poredak A skupine nakon pretposljednjeg kola ovdje. Tri ekipe odlučuju o prvom, drugom i trećem mjestu. Četvrti je sigurno Triglav i on ide na prvaka B skupine.

  • 1. Medveščak 9 8 1 653:535 17
  • 2. Umana Reyer Venezia 9 7 2 625:482 16
  • 3. Budućnost Volcano 9 7 2 655:584 16

Varijanta 1: U slučaju pobjede Medveščaka u Veneciji, jasno je da bi on osvojio 1. mjesto u A skupini. Druga bi bila Budućnost, a treći Reyer.

Varijanta 2: Međutim, ako bi Medveščak izgubio od Reyera u Veneciji, zakomplicirala bi se situacija i uz pobjedu Budućnosti Volcano nad ekipom iz Sarajeva, sve tri ekipe (Medveščak, Reyer i Budućnost) imale bi po 18 bodova. Što se tada događa? Tada bi međusobni omjer utakmica ove tri ekipe odlučivao o redoslijedu. A evo kakav je omjer:

  • 2. kolo: Medveščak – Budućnost Volcano 71:67 (Medveščak +4)
  • 3. kolo: Budućnost Volcano – Umana Reyer 64:69 (Reyer +5)
  • 7. kolo: Medveščak – Umana Reyer 60:46 (Medveščak +14)
  • 9. kolo: Budućnost Volcano – Medveščak 76:66 (Medveščak -10)
  • 10. kolo: Umana Reyer – Budućnost Volcano 51:58 (Reyer -7)
  • 14. kolo: Umana Reyer – Medveščak (?)

Na temelju pet međusobno odigranih utakmica vidi se da je Budućnost Volcano u međusobnim utakmicama u prednosti i nad Medveščakom (+6 koševa) i nad Reyerom (+2 koša),  i ako Reyer pobijedi Medveščak u Veneciji s više od 14 koševa razlike, Budućnost Volcano sigurno starta s prve pozicije, Reyer s druge, a Medveščak s treće. Ako pak Reyer pobjedi Medveščaka s manje od 14 koševa razlike, a Budućnost pobijedi Play off Happy, onda će poredak biti slijedeći: 1. Budućnost Volcano, 2. Medveščak i 3. Reyer.

Znači, samo pobjeda u Veneciji zadržava Medveščak na prvoj poziciji skupine A Jadranske lige. Pobjeda Reyera protiv Medveščaka, s bilo kojom razlikom, i pobjeda Budućnosti nad sarajevskom ekipom, što je realno očekivati, prvo mjesto donosi Budućnosti Volcano. Eventualni poraz Medveščaka u Veneciji s više od 14 koševa razlike Reyeru donosi drugo mjesto, a Medveščaku treće!

Foto: Petra Perić – težak ali ne i nerješiv posao za kapetanicu Medveščaka i njezinu ekipu u Veneciji / zenska-kosarka.com