Uroš Kranjc, direktor MŽRKL: Jadranska liga od velike je koristi svim klubovima i svim savezima

Sredinom lipnja u Slavonskom Brodu izabrano je novo rukovodstvo MŽRKL (Adriatica lige/Jadranske lige). Uroš Kranjc je tada dobio povjerenje predstavnika klubova članica Lige da obnaša dužnost direktora Lige i u tom svojstvu smo i vodili ovaj razgovor s njim. Cilj nam je bio saznati što se točno događa u toj ženskoj regionalnoj ligi.

– Je li sve spremno za start lige s obzirom da do starta ima još mjesec dana?

– U zadnjem mjesecu dana čekaju naš još zadnje pripreme za početak takmičenja. Komesar Koredžija u kontaktu je sa nacionalnim savezima po pitanju sudačkih i delegatskih lista za novu sezonu, u pripremi je i predsezonski bilten sa podacima o svim ekipama. Sa novom sezonom počet ćemo i sa novim sustavom što se tiče namještanja snimki utakmica na službenu stranicu Lige. Do 72 sata pred početak prvog kola klubovi će morati dostaviti sa strane njihovih nacionalnih saveza ovjerene liste igračica za nastup u Ligi. Mislim da će do prvog kola sve biti apsolutno spremno. Isto tako bih htio naglasiti da je sve spremno i za drugu sezonu kadetske MŽRKL. Lani se kadetska MŽRKL pokazala kao pun pogodak i mislim da će i ove godine to biti jedno vrlo kvalitetno i interesantno natjecanje jer u 97. godištu u svim zemljama ex-Jugoslavije ima puno kvalitetnih i talentiranih igračica.

– Zašto ste Ligu podijelili u dvije skupine? 

– Dva su razloga da smo se ove godine Ligu u prvom dijelu odlučili podijeliti u dvije grupe. Prvi je taj da će, po prvi put otkada postoji Liga, svi klubovi u svojim zemljama od početka sezone igrati paralelno i svoja nacionalna prvenstva. Do sada srpski i klubovi iz Bosne, a prije nekoliko godina i hrvatski (Šibenik, Gospić) nisu igrali od početka svojih nacionalnih prvenstava nego su se uključivali samo u završni dio – u razigravanje za naslov prvaka. Drugi razlog je financijski. Kao što svi vrlo dobro znamo velika većina klubova ima financijskih problema. Sa novim sustavom natjecanja klubovi će umjesto 22 odigrati između 10 i 15 utakmica što će biti financijski sigurno lakše izdržati nego jedinstvenu ligu.

– Je li točno da se Vojvodina dvoumila hoće li igrati Ligu i da je njezino mjesto nuđeno Srbobranu?

– Špekulacije o neigranju Vojvodine nisu točne. Vojvodina je član Jadranske lige punih 11 godina i poslije Celja ima najduži staž u tom takmičenju. Direktor i sportski direktor kluba u telefonskom razgovoru su mi potvrdili, da sudjelovanje Vojvodine u Jadranskoj ligi i u novoj (već njihovoj dvanaestoj sezoni) nije sporno i nije nikad dolazilo pod znak pitanja. Klub Srbobran je na Board lige 23. 8. 2013. poslao pismo u kojem ga je obavijestio da je, u slučaju otkaza nekog od klubova, spreman u sezoni 2013/2014 igrati Jadransku ligu. Predsjednik kluba je Ligu obavijestio da klub ima odgovarajuću dvoranu i hotel za smještanje ekipa i da se i u igračkom kadru ozbiljno pojačao za sljedeću sezonu.

– Što je s Mladim Krajišnikom? Je li on zbog neizmirenja dugova definitivno prekrižen? Tko igra umjesto njega?

– Mladi Krajišnik, na žalost, neće sudjelovati u Ligi u sljedećoj sezoni. Prvak BiH nije izmirio kotizaciju za prošlo sezonu kao ni takse i putne troškove službenih osoba. Board Lige, kao i kasnije Skupština, rok za izmirenje obaveza Mladom Krajišniku su produžili još za mjesec dana do 15. 8. 2013. da bi klubu iz Banje Luke maksimalno izašli u susret i omogućili mu da i sljedeće sezone bude sudionik Jadranske lige. Na žalost, Mladi Krajišnik ni u tom dodatnom roku nije izmirio svoje obaveze i time sukladno propozicijama i odlukom Skupštine kao najvišeg tijela Lige izgubio je pravo natjecanja u sljedećoj sezoni. Board Lige je postupio po propozicijama MŽRKL i Košarkaškom savezu BIH poslao dopis i zamolio ga da do 27. 8. 2013. prijavi zamjensku ekipu iz BiH. Pošto Košarkaški savez BiH u tom roku nije prijavio nijednu ekipu, Board je iskoristio svoje pravo po propozicijama  i ekipi Srbobrana uputio poziv za sudjelovanje u Ligi i od njega zatražio da dobije suglasnost svog matičnog košarkaškog saveza za sudjelovanje u Ligi. Čim KK Srbobran dobije i Ligi pošalje suglasnost Košarkaškog saveza Srbije, on postaje sudionik Lige umjesto Mladog Krajišnika i uzima njegovo mjesto u grupi A.

– Kako nacionalni savezi gledaju na MŽRKL i mogu li oni uvjetovati sudjelovanje uvjetno rečeno “svojih” klubova u MŽRKL?

– Ženska Jadranska liga svih 12 godina postoji pod okriljem nacionalnih saveza. Savezi daju liste sudaca i delegata. Savezi registriraju igračice i potvrđuju liste igračica za Jadransku MŽRKL. Suradnja sa savezima je na visokoj razini i nema razloga da tako ne ostane i u budućnosti. Board Lige o svim najvažnijim aktivnostima izvješćuje nacionalne saveze. Po propozicijama MŽRKL tačno se zna koliko klubova u MŽRKL daje koja zemlja, a klubovi na osnovu rezultata iz nacionalnih prvenstava dolaze u Jadransku ligu. Uz to postoji i mogućnost WILD CARDA o čemu odlučuje Skupština prije sezone ili Board Lige, ako dođe do odustajanja nekog od klubova poslije skupštine lige, što se ove godine dogodilo sa Mladim Krajišnikom.

– Dvije su skupine po 6 klubova. Kako će se igrati završnica?

– Četiri prvoplasirane ekipe iz obje grupe nastavljaju natjecanje u četvrtfinalu, gdje ekipe (1 – 4, 2 – 3) igraju na dvije pobjede. Pobjednici četvrtfinalnih dvoboja idu na final four, koje će se održati početkom ožujka/ marta 2014. godine.

– Zna li se gdje će se igrati završnica? Postoje li u ovom trenutku neke dileme?

– U ovom trenutku još se ne zna tko će biti domaćin final foura. Moram naglasiti, da će se i ove godine u istom terminu i u istom gradu igrati i final four kadetske Jadranske MŽRKL. Po propozicijama Board Lige će tijekom sezone objaviti natječaj za organizaciju final foura i na osnovu prijava klubova izabrati najbolje rješenje za organizaciju.

– I za kraj po Vašem mišljenju što donosi ova liga u smislu napretka ženske košarke u regiji?

– Ja sam duboko uvjeren da je Jadranska liga realnost i jedini spas za žensku košarku na području zemalja bivše Jugoslavije. U Ligi sam prisutan svih 12 godina i mislim, da je ova liga već u svim tim godinama dala puno ženskoj košarci u regiji. Morate znati da ova liga sa sobom donosi i troškove i da klubovi sve te godine sigurno ne bih plaćali te troškove da Liga nema nekog smisla i da klubovima i reprezentacijama nije donosila korist. U svim zemljama ex-Jugoslavije imamo sličan slučaj da imamo dvije-tri, možda negdje četiri ili pet ekipa koje svojom kvalitetom odskaču i u svojim nacionalnim prvenstvima imaju premalo teških utakmica. To je veliki problem pogotovo za mlade darovite igračice koje u razvoju trebaju što više jakih i pravih utakmica. Kao što vidite Fiba Cup je sasvim izgubio na svom smislu i preskupo je natjecanje za ono što donosi. Od 64 ekipe prije šest-sedam sezona došao je na brojku ispod 30, jer su ga u mnogim dijelovima Europe zamijenile regionalne lige. Jadranska i Baltička liga postoje već 12 godina, lani se formirala nova slovačko – mađarska liga, postoji još jedna srednjoeuropska liga (MEL), već godinama se priča o balkanskoj ligi. Klubovi se sve više odlučuju igrati regionalne lige jer za manje troškova dobivaju puno više nego u Fiba Cupu. Uz to i sponzori klubova MŽRKL više-manje su vezani na područje ex-Jugoslavije, što je dodatni plus – ove lige. 

– Imate li još nekih pokazatelja kvalitete i koristi Jadranske lige?

– Ove godine na seniorskom prvenstvu Europe bilo su tri reprezentacije iz područja ex-Jugoslavije. Na tom prvenstvu igrale su 32 igračice koje su prošle i razvile se kroz Jadransku ligu. Na juniorskom prvenstvu Europe Divizije A isto tako su bile tri reprezentacije iz ovih područja. MVP prošlogodišnje MŽRKL Dragana Stanković bila je u najboljoj petorci juniorskog EP, uz nju u petorci tog prvenstva i Aleksandra Crvendakić, prošle godine jedna od najboljih igračica kadetske MŽRKL. Sve to su činjenice koje pričaju o tome, da unatoč teškoj financijskoj situaciji u kojoj se nalaze klubovi na ovim prostorima i u MŽRKL ima odličnih igračica, koje već uspješno igraju za svoje reprezentacije. Zato sam siguran da će i kadetska i seniorska MŽRKL pridonijeti boljem sutra ženske košarke na ovim prostorima.

Foto: Uroš Kranjc, direktor Jadranske lige i slovenska internacionalka Nika Barič

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime