Izbornica Anđa Jelavić: Prva utakmica sa Švedskom mogla bi biti jedna od najvažnijih

Poznate su kvalifikacijske skupine za Europsko prvenstvo za košarkašice 2019. godine. Hrvatska je u skupini H sa Italijom, Švedskom i Makedonijom. Pred izbornicom Hrvatske i stručnim stožerom mnogo je posla i zasigurno se neće biti lako vratiti u krug elitnih europskih reprezentatacija, odnosno onih reprezentacija koje sudjeluju na najvećoj europskoj reprezentativnoj smotri – europskom prvenstvu. Nove kvalifikacije, čiji prvi ciklus starta u studenom ove godine, nova je prilika za najbolje hrvatske košarkašice da se vrate na tu sporstku smotru, svojevrsni izlog onog najboljeg što europska ženska košarka ima, a s koje su izostali ovog ljeta 2017. u Češkoj. Pred našim novim stožerom i izbornicom je smjena generacija – starije košarkašice odlaze, mlađe i neiskusnije dolaze – i sve to treba ukomponirati u jednu cjelinu da što je moguće bolje funkcionira. Novi olimpijski ciklus započeo je i treba vjerovati da će stručni stožer, na čelu s izbornicom Anđom Jelavić, učiniti sve i  znati iskoristiti to vrijeme da se posloži reprezentacija Hrvatske koja će ponovo biti sudionikom europskih prvenstava. Uspjeli smo u ovim vrućim ljetnim danima doći do naše izbornice i nakratko o svemu porazgovarati.

– Kako komentirate našu skupinu H u kojoj nam je ždrijeb za protivnice dodijelio Talijanke, Šveđanke i Makedonke?

– Mislim da smo dobili tešku, ali ne i neprolaznu skupinu. Mnogo nam je otežalo to što smo u kvalifikacijski ždrijeb ušli iz treće jakosne skupine. Poraz u Nizozemskoj u posljednjem ciklusu pokazao se kao jako skup i vratio nas nekoliko koraka unatrag. Međutim, ne treba biti pesimističan i vraćati se u prošlost. Što je bilo više se ne može popraviti a na nama je da u nove kvalifikacije krenemo u što boljem izdanju. Talijanke smo gledali u dobrom izdanju na posljednjem EP u Češkoj, a što se Švedske tiče oni koji prate žensku košarku znaju njihovu pravu snagu. Imaju dvije WNBA igračice i niz drugih koji nastupaju u jakim euroligaškim klubovima već dugi niz godina. Ne želim nikoga podcijenjivati, ali mislim da smo puno bolji sastav od Makedonije, ali vjerujte neće biti opuštanja niti u jednoj utakmici. Tražit ću od cura da dres reprezentacije nosi sa srcem.

– Jeste li zadovoljni skupinom, i što može učiniti Hrvatska? Možemo li se domoći Europskog prvenstva u Srbiji 2019?

– Naš stručni stožer (Vedrana Grgin-Fonseca, Vladimir Engelman) već je započeo sa pripremama za kvalifikacijske susrete, vjerujemo u našu ekipu i ako budemo zdravi nadam se da možemo i do prvoga mjesta. Naš cilj će biti prvo mjesto u skupini, a ne traženje prolaza kao jedna od šest najbolje plasiranih drugih ekipa. Ako nemate visoko podignutu ljestvicu, ne možete ni očekivati velike rezultate. Mislim da tako razmišljaju i naše djevojke. Mi ćemo učiniti sve da to ostvarimo i svjesni smo da ništa neće doći preko noći, ali treba probati.

– Na koje košarkašice ćete računati u kvalifikacijama? Vjerojatno će sastav biti znatno izmijenjen?

– Sastav će biti spoj mladosti i iskustva. Njega će diktirati forma igračica ali i naša koncepcija igre. Žao mi je što se od igranja u reprezetaciji oprostila Ana Lelas koja bi nam mnogo pomogla svojom borbenošću i iskustvom. Još ćemo razgovarati sa nekim igračicama i vidjeti u konačnici na koga možemo računati.

– Startamo kod kuće protiv Švedske, pa potom idemo u Italiju?

– Utakmica sa Švedskom mogla bi biti jedna od najvažnijih u skupini. Tu će nam trebati i velika podrška naših navijača. Realno gledajući Italija će na svom parketu biti u prednosti, ali samo do početka utakmice.

– Tko će nam biti najopasniji?

– Italija i Švedska će biti vrlo teški supranici ali mi se nećemo unaprijed predati. Dobri smo i imamo mnogo mogućnosti za napredak. Moramo razmišljati pozitivno.

Da, upravo tako. Dajmo priliku svima da se odradi kompletan ciklus, razmišljajmo pozitivno, vjerujmo u sebe i svoje snage. Cilj je jasan i postavljen i vjerujmo da će ga svi odraditi punim srcem.