Iz povijesti: 75 godina od prve javne košarkaške utakmice u Splitu

Kada je u studenom 1945. godine u Splitu osnovana ženska košarkaška sekcija pri Fiskulturnom društvu Hajduk, s očitom namjerom “sportskog Splita” da se i djevojke počnu baviti sportom u poslijeratnom dobu, ni najveći optimisti nisu mogli naslutiti kakve će korijene pustiti košarka u Splitu.

Jeste li pogledali koju epizodu televizijske serije Velo misto? Na istom onom zemljanom igralištu na kojem je trenirao i igrao nogometni klub Hajduk, trenirale su i igrale košarkašice Hajduka. I one su imale iste probleme kao i njihovi uzori na početku “baluna” u Splitu, trenirale su bose, neshvaćene od roditelja, momaka i Splićana koji su ih zadirkivali da su “kokošarke”.
Sve se promijenilo na jučerašnji dan prije 75 godina, 16. prosinca 1945.godine, kada su Splićanke istrčale na “Hajdukovo” igralište, legendarni Stari plac, da bi odmjerile snage sa Zadrankama u predigri susreta između nogometaša Hajduka i moskovskoga CDK.
Dekor je bio fantastičan, 16.000 gledatelja prisustvovalo je “rođenju” novog sporta u Splitu. Djevojke Splita su nastupile u bijelim majicama ustupljenim od strane nogometaša Hajduka u sastavu: Zavagni (kapetanica), Carbonini, Kovačić, Gizdavčić, Lučić, Bakić, Matulić i Prkić. Za Zadranke su igrale: Kalmeta (kapetanica), Sovitti, Buble, Bajlo, Cocetti, Šimunović, Ćurković i Sakara.
Košarkašice su uspjele zainteresirati Splićane. Ni najmanji problem nisu bili neravno igralište, nogometna lopta s kojom se igrala utakmica i stare gurle umjesto koševa. Na kraju utakmice koja je završila pobjedom iskusnijih Zadranki rezultatom 14:9 (9:3), gdje je malo tko u gledalištu znao pravilno brojiti koševe (kako to da se jedan gol broji za dva?), gledatelji su velikim pljeskom nagradili igračice.
Taj minimalni poraz u prvoj javnoj košarkaškoj utakmici u Splitu u stvari je bio podstrek za još uporniji rad, a košarka kao novi sport, pred punim auditorijem, s velikim uspjehom je položila ispit u “najsportskijem gradu na svitu”.
ŽENSKA KOŠARKA
Foto: Današnja ekipa ŽKK Split