Ivana Dojkić za ŽK: Dat ću sve od sebe da se naši snovi ostvare

Ivana Dojkić. Premda još nema ni 22 godine, reprezentacijom Hrvatske u ovim kvalifikacijama za EuroBasket 2021. ravna k’o najbolji iskusni dirigent. Hrvatska se zaželjela izlaska na europsku reprezentativnu pozornicu i prvi krug kvalifikacija daje velike nade da se ti snovi i ostvare. Isto je i u njenom mađarskom klubu s kojim se bori za primat u mađarskom prvenstvu, a na europskoj klupskoj sceni u EuroCupu stigli su do šesnaestine finala i čekaju protivnika. Sve to bio je povod za razgovor s našom reprezentativkom, posebno nakon briljantno odigranih utakmica za Hrvatsku protiv Latvije i Njemačke u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2021. godine.

– Drugu sezonu si u Szekszardu, kako su te prihvatili tamo i jesi li se privikla na život u Mađarskoj?

U Szekszardu se stvarno osjećam odlično, kao da sam već godinama u klubu. Odmah od prvog dana su me prihvatili jako srdačno, što mi je sigurno dalo dodatnu potporu i mogućnost da za ovu ekipu dajem sve od sebe iz dana u dan. Život nije užurban i kompliciran kao u nekim većim gradovima, npr. Moskvi gdje sam puno vremena gubila na dolazak-odlazak iz dvorane, duga putovanja itd..

– Izrasla si u možda i ključnu kariku svog tima, kako ocijenjuješ svoje dosadašnje igre u ovoj sezoni?

Svaka utakmica je novi izazov i zahtijevno je držati kvalitetan nivo igre kroz svaku utakmicu, međutim smatram da je meni to u većini utakmica uspjelo. Ne želim puno razmišljati dok igram, pokušavam uživati u svakoj minuti, svakoj obrani, napadu, te je svaka utakmica za mene prilika za novo dokazivanje. Dosadašnje igre bih ocijenila sa dobrom ocjenom, ali znam da to nije moj vrhunac i nisam još 100% zadovoljna.

– Tim je ostao na okupu, u vrlo sličnom sastavu kao prošle sezone, uz mali broj izmjena uzrokovan odlascima ponekih igračica. Kakve su ambicije kluba za ovu sezonu, može li se prekinuti dominacija Soprona u Mađarskoj?

Ambicije su uvijek velike, osvajanje titule. Takav je mentalitet kluba i ekipe u kakvom god sastavu bila. Smatram da imamo mogućnost napraviti jako dobre rezultate ako se stvori još ta dodatna pobjednička kemija u ekipi koja bi mogla biti presudna za prekidanje dominacije Soprona.

– U EuroCupu osvojili ste grupu I, te se plasirali izravno u 1/16 finala gdje vas čeka ili španjolska Gernika ili bjeloruski Tsmoki Minsk. Imaš li nekih osobnih želja, koji od ova dva tima bi radije vidjela kao suparnika u 1/16 finala?

Nemam neke posebne želje protiv koga bih više htjela igrati zbog toga što smatram da ukoliko želimo napraviti neki rezultat moramo biti svaku sljedeću utakmicu na našem najvišem nivou. Svaka ekipa  u drugoj fazi natjecanja može pružiti kvalitetan otpor i nikog ne smijemo podcijenjivati. 

– Iza nas je prvi prozor kvalifikacija za EuroBasket 2021., kako ocijenjuješ nastup reprezentacije u te dvije utakmice?

Obje utakmice smo odigrali veoma kvalitetno, mudro i hrabro. Imamo iza sebe jako dobro otvorene kvalifikacije na čemu možemo biti ponosni, ali sve to tek treba dobro utvrditi u predstojećim kvalifikacijama i nakon toga, zadovoljno i ambiciozno, nadam se dočekati europsko prvenstvo.

– Nije bilo jednostavno, neke igračice koje su bile nositeljice igre reprezentacije prijašnjih godina poput Marije Režan i Antonije Sandrić nisu bile prisutne, ali ova nova, mlada reprezentacija vrlo brzo je “kliknula” i dobro reagirala u važnim utakmicama. Što je po tebi bila najveća snaga ove reprezentacije?

Nije bilo jednostavno niti zamisliti igrati bez Marije i Antonije koje su nam do sada uvijek pridonosile svojim odličnim igrama, znanjem, iskustvom…S obzirom na okolnosti morale smo prihvatiti činjenicu da ostaje sve na nama mlađima, ali baš to se pokazalo kao pozitivna stvar i uspjele smo tu mladost i energiju preokrenuti u našu korist. Svemu tome je dala veliki doprinos i smisao Iva Brkić, jer smo se na nju uvijek mogle osloniti.

– Može se reći da si u ovim utakmicama imala važnu ulogu, da si bila ta koja je vukla ekipu u nekim teškim trenucima utakmica. Je li ti ta uloga lidera stvarala pritisak ili si uživala u njoj?

Uloga lidera je uloga u kojoj mogu dati svoj najveći doprinos ekipi i najbolje se osjećam u trenucima u kojima na neki način osjećam pritisak, jer je to ono što me motivira i čini boljom. 

– Izostale su, kako smo rekli, neke važne igračice, ali vratila se Iva Brkić. Koliko je njezino iskustvo i prisustvo u reprezentaciji značilo i tebi osobno i za ekipu generalno ?

Kao što sam već rekla njezino prisustvo nam je dalo dodatnu kvalitetu i stabilnost koja nam je bila potrebna. Hvala Ivi što je imala strpljenja i razumijevanja za nas i bez nje ove pobjede bi bilo teško ostvariti.

– Nekako se čini da sve uživate u igri, što je to novo i drugačije ovoj reprezentaciji donio izbornik Stipe Bralić?

Izbornik Stipe donio je ono sve što je nestalo nakon njegovog odlaska sa mjesta izbornika. Uživamo u igri jer nam je dao potpunu slobodu, a kad imamo slobodu možemo kreirati dobre akcije i najbolje situacije. Povezao nas je u zajedništvo koje nam je ovih godina nedostajalo. Na terenu smo igrale jedna za drugu u svakoj minuti utakmice i izbornik je svoje znanje i mirnoću prenosio na nas u ključnim trenucima.

– Nakon ovako odlično odrađenog prvog djela kvalifikacija zapravo je šteta što se kvalifikacije nastavljaju tek sljedeće godine. Vjeruješ li u konačni uspjeh ove reprezentacije i plasman na EuroBasket 2021. godine?

U svemu možemo pronaći nešto negativno kao to što se tek za godinu dana nastavljaju kvalifikacije, ali i pozitivno, pa tako na to gledam kao plus jer ćemo za godinu dana biti još pametnije, iskusnije i mudrije. Vjerujem u plasman na EuroBasket jer to zaslužujemo.

– Smatraš li da sa ovom mladom i vrlo talentiranom generacijom igračica Hrvatska može ostvariti velike stvari i vratiti se na veliku scenu pa i na Olimpijadu ako se ukaže prilika?

Smatram da je lijepa budućnost ispred nas kao što sam već u nekoliko razgovora to istaknula. Treba nastaviti raditi, vjerovati i sve se može ostvariti. U jedno sam sigurna, a to je da ću dati sve od sebe da se ti snovi ostvare!

Krešimir Dabić

Foto: Ivana Dojkić na utakmici protiv Njemačke u Zaboku / fiba.basketball.com