Ivana Dojkić u najjačoj ženskoj ligi na svijetu

Ivana Dojkić postala je treća hrvatska košarkašica koja će zaigrati u najačoj ženskoj košarkaškoj ligi na svijetu – američkoj WNBA ligi. Kako je objavio službeni portal kluba, Dojkić je potpisala za Seattle Storm, za sastav u kojem od strankinja još igraju Australke Ezi Magbegor, Sami Whitcomb i Jade Melbourne te Kanađanka Kia Nurse. Storm je bio prvak WNBA lige 2004., 2010., 2018. i 2020. godine. Najpoznatije igračice kluba bile su Sue Bird, Lauren Jackson, Swin Cash, Tina Thompson, Jewell Loyd i Breanna Stewart. Ivana je sedma europska igračica koja će ove sezone igrati u WNBA ligi.

Ivana je strastvena igračica koja će nam donijeti energiju. Ona izvrsno dodaje, ima prirodan osjećaj za igru i svestrana je strijelkinja koja se može probiti do obruča, ali i šutirati za tri poena.” – rekla je Noelle Quinn, glavna trenerica Seattle Storma.

Ivana Dojkić je u karijeri igrala za Novi Zagreb, Trešnjevku, Celje, moskovski Spartak, mađarski Szekszard, a od 2021. igra za talijanski Virtus Segafredo Bolognu. U talijanskoj ligi trenutačno ima prosjek 13.6 koševa, 4.4 asistencije, 4.1 skok i 1.4 ukradene lopte po utakmici. Igrala je za Novi Zagreb s kojim je u kadetskoj konkurenciji osvojila naslov prvakinja, prvi trofej u povijesti kluba, a Ivana je bila najbolja igračica finala. U hrvatskoj reprezentaciji igra od 2012. godine kada je sa 16 godina debitirala za kadetkinje. Već sa 16 godina igrala je u EuroLigi te je uskoro u istoj dobi napravila inozemni transfer, iz Novog Zagreba u slovensko Celje.

Osim Ivane Dojkić od hrvatskih igračica u WNBA ligi igrale su Koraljka Hlede i Vedrana Grgin Fonseca. Koraljka je igrala za Detroit Shock (1998.-1999.), Utah Starzz (1999.-2001.) i New York Liberty (2002.). Vedrana je igrala za Los Angeles Sparks (2000.-2003.) s kojima je osvojila dva WNBA naslova. Zanimljivo je da su u finalu WNBA 2002. godine Vedrana i Koraljka igrale jedna protiv druge.

Damir Mrvec/VL

Foto: Settle Storm na svojoj je službenoj stranici objavio informaciju da je potpisao Ivanu Dojkić za novu sezonu/fbseattlestorm