Ivan Đukić: U Pulu se više ne može doći s unaprijed zacrtanom pobjedom

Ženski košarkaški klub Rockwool Pula postoji od davne 1933. godine. Još iz vremena dok su Talijani igrali košarku u Puli. Za vrijeme ex Juge igra se od 1953. godine,  a 1998. je gosp. Ivica Bolković reaktivirao klub koji nije radio ništa od 1994. do 1998. godine. Prvu košarkašku ligu Hrvatske igraju sedmu godinu zaredom. Bili su prvaci B lige sa klinkama i prvaci A2 lige koju su, prisjetimo se, osvojili bez poraza. Kako su svjesni da na mladima svijet ostaje, u posljednje vrijeme podigli su rad sa mlađim kategorijama u kojima trenutno imaju 50-ak curica. To je najbolja potvrda da je ženska košarka u Puli omiljen sport, a jedan od najvećih “krivaca” za to trener je pulskih košarkašica Ivan Đukić s kojim smo po završetku do sada najuspješnije sezone ženskog pulskog košarkaškog kluba napravili ovaj razgovor.

ŽK: Rockwool Pula je ove sezone osvojila treće mjesto, igrala tri polufinalne utakmice za prvakinje Hrvatske! Kako ocjenjujete sezonu i jeste li zadovoljni postignutim?

Đukić: Kad gledamo sezonu generalno, sigurno da sam zadovoljan postignutim rezultatom i činjenicom da smo prvi puta igrali poluzavršnicu prvenstva i bili respektabilan protivnik Medveščaku, koji je morao dobro zapeti da nas pobijedi, s tim da smo u prvoj utakmici imali i šansu za iznenađenje, a na domaćem terenu još jedanput pokazali da se u Pulu ne dolazi sa unaprijed osvojenim bodovima. Jedina stvar za koju mogu reći da mi nisu dobro sjele je onaj poraz od Trešnjevke  u četvrtfinalu Kupa kad smo odigrali jednu jako lošu utakmicu u fazi napada, to jest, kako ja znam reći, nismo mogli pogoditi dvoranu, a kamo li koš, i nismo smjeli izgubiti obje utakmice od Kvarnera od kojeg smo ove godine objektivno bili puno jača ekipa. Ali to je sport i ponekad pobjeđuje hrabrija ekipa.

ŽK: Jesu li ovosezonski rezultati pulskih košarkašica najbolji u povijesti kluba?

Đukić: Osvojeno treće mjesto je dosad najbolji plasman kluba u njegovoj povijesti.

ŽK: Pula se dobrim igrama i radom ucrtala na žensku košarkašku kartu Hrvatske kao važan čimbenik? Hoćete li nekoga posebno istaknuti za to, naravno, osim tebe kao trenera, tvojih pomoćnika i naravno onih najzaslužnijih – djevojaka na parketu?

Đukić: Drago mi je da smatrate da se Pula pojavljuje kao ozbiljniji čimbenik na ženskoj košarkaškoj karti i to nam je poticaj da nastavimo sa daljnjim radom i podignemo ga za razinu više, a za to su naravno najzaslužnije moje cure, koje su na terenu i izvan njega prava klapa. Moram spomenuti i dva pomoćnika, a to su Igor Bolković, koji me ponekad “ubije” od novih ideja, i Siniša Žarić, koji je pak oličenje smirenosti. Ne mogu a da ne spomenem i el presidentea Ivicu Bolkovića bez kojeg ne bi ni bilo ovog svega, a samo oni koji se bave pronalaženjem sredstava i davanjem svoga novca znaju kako je to Sizifov posao, a stalno si na udaru svih – od igračica, trenera, saveza i svih ostalih i jedino njemu ne bih nikad bio u koži. Naravno, tu je i nezaobilazni službeni predstavnik Goran Mićanović, koji se u ovoj godini uspio “posvađati” sa svim rampama za naplatu cestarine i svim konobaricama za šankovima. Zahvala i generalnom sponzoru, kao i svim ostalima, sa porukom da, ako mogu, još više podupru Klub pa da i ovako lijepu košarkašku priču u budučnosti napravimo još ljepšom. Nije naodmet spomenuti da je Pula sredina koja vraća u košarkaški život mnoge igračice, a za to su vam primjeri Lane Pačkovski, koja je zaslužila poziv za seniorsku reprezentaciju, onda naše “mame” Goge Bedalov, MVP ovogodišnjeg prvenstva Hrvatske i cura koja je odigrala svoju najbolju sezonu u Hrvatskoj, Ivane Blažević, koja nakon dvije teške operacije s guštom opet igra košarku, onda moje “nove kćeri” Karmen Čičić, koja je prošla prilagodbu prelaska iz A2 u A1 ligu na jedan sasvim solidan način i naravno nezaobilazne kapetanice ekipe Maje Ramljak, koja je “anđeo čuvar” svih na terenu. Čak smo ove godine uspjeli i moju kćer Ivanu natjerati da igra košarku sa voljom i guštom, a to baš i nije lagano napraviti. Martini Zubak smo ove sezone dali dovoljno vremena da ga ima za neke druge nekošarkaške stvari, pa, tko zna, možda nas iznenadi i nekom pozivnicom, zna ona kojom. Na kraju tu je Monika Bosilj, koja je odlučila udati se, ali tko zna, možda nam se i vrati dogodine. Također imamo primjere iz prošlih sezona gdje su naše košarkašice, nakon uspješnih igara u Puli, dolazile do reprezentacije, kao što je Tea Buzov, Ana Modrić uspješno igra u Splitu itd…itd…

ŽK: Ima mišljenja kako je ženska košarka u Hrvatskoj pala na “niske grane”. Što vi kažete na to i kako ocjenjujete sezonu koja je pri samom kraju?

Đukić: Možda je malo pregrubo reći da je ženska košarka “pala na niske grane” jer uzimajući u obzir sa čime se sve klubovi bore, a to je besparica, manjak djece zainteresirane za košarku, manjak termina… Već sama činjenica da je ovo jedno od najizjednačenijih prvenstava do sada daje neku draž i poticaj za dalje jer nas očekuje finale gdje mi se čini da će se voditi neizvjesna borba do kraja i da ekipa Medveščaka ima velike šanse da osvoji prvenstvo i tako detronizira Novi Zagreb ukojem, moramo ipak priznati, nema više nekoliko odličnih igračica sa kojima bi to bila sasvim druga priča, a dodatni naboj daje i dvoboj izbornika Ivankovića i njegovog pomoćnika Turića.

ŽK: Pula dogodine? Kakvi su vam planovi?

Đukić: Planovi Pule za nagodinu su da na ovaj sastav, koji ostaje skoro sav, dovedemo jednog mladog centra, a želja mi je trenutno najperspektivnija igračica na toj poziciji Lorena Molnar i još jedna mlađa igračica, koja bi mogla pomoći Lani na mjestu playa i možda još jedno pojačanje u liku malo iskusnije igračice sa prvoligaškim iskustvom. I tu već imam nekih kontakata, ali o njima kasnije.

ŽK: Dolazi reprezentativno ljeto. Prognoze kako će naše ženske reprezentacije proći? Seniorska, juniorska i kadetska?

Đukić: Što se tiče rezultata seniorske, juniorske i kadetske reprezentacije, želja mi je da se seniorke plasiraju na europsko prvenstvo, a da barem jedna mlađa selekcija bude u borbi za medalju s tim da dajem prednost juniorkama, koje u sastavu imaju dva bisera Ivanu Dojkić i Ivu Slonjšak i još nekoliko kvalitetnih igračica. Svim curama želim ljeto bez ozljeda, što bolje rezultate i da nam se sretne vrate kući.

ŽK: Je li šteta što nismo U20, našu najbolju generaciju košarkašica u posljednje vrijeme, slali na prvenstvo Europe?  

Đukić: Neigranja U20 selekcije na europskom prvenstvu tog uzrasta smatram dosta velikom štetom jer jedna iznimno nadarena generacija igračica Pačkovski, Begić, Tikvić, Blažević, Majstorović, Džankić, Todorić i ostale cure nisu imale priliku nastaviti kontinitet igranja europskih prvenstava na kojima bi imale priliku nastaviti borbu za medalje, a to bi im sigurno puno značilo i u osobnoj izgradnji, ali i kvalitetnijem prelasku igranja iz juniorske u seniorsku košarku i, naravno, dalo bazu za ozbiljno nadopunjavanje seniorske reprezentacije u budućnosti.

ŽK: I za kraj nešto o našem portalu. Jesmo li barem malo pridonijeli popularizaciji ženske košarke u Hrvatskoj?

Dukić: Što se portala tiče mogu samo reći da nema vas teško bismo imali ozbiljnije praćenje ženske košarke u medijima i nemojte se umoriti i nastavite još bolje raditi i dalje i tako dajte poticaj i drugima da se uključe u praćenje ženske košarke.

Foto: Ivan Đukić i košarkašice Rockwool Pule otpozdravljaju publici nakon najuspješnije sezone u povijesti kluba /Snimio: Basso Company