Iva Slonjšak u Angersu

Hrvatska reprezentativka Iva Slonjšak napušta redove Saint-Amand Hainaut Basketa, ali ostaje u Francuskoj gdje će sljedeće sezone igrati za povratnika u prvoligaško društvo Union Feminine Angers Basket.

Proteklu sezonu Iva je započela u redovima dubrovačke Raguse, za koju je odigrala 3 utakmice, da bi potom otišla u Francusku gdje je za Hainaut upisala 15 ligaških nastupa u kojima je prosječno bilježila učinak od  12.8 poena, 3.8 skokova i 2.3 asistencija po susretu, te je svojim dobrim igrama uveliko pripomogla klubu da sačuva prvoligaški status. Pored francuskog prvenstva Hainaut je minule sezone igrao i EuroCup u kojem je Iva upisala 5 nastupa (12.2 koševa, 4.0 skokova, 2.0 asistencija), i sa svojim timom stigla do 1/16 finala gdje ih je zaustavio mađarski KSC Szekszard.

Karijeru je započela u Trešnjevci s kojom je bila  dva puta juniorska prvakinja Hrvatske (2013/14 i 2014/15), dva puta kadetska prvakinja Jadranske kadetska lige (Novi Sad 2013. i Podgorica 2014.). U seniorskom uzrastu bila je ponajbolja košarkašica Trešnjevke 2009, a jednom i finalist Kupa Hrvatske “Ružica Meglaj Rimac” (2013/14.). U sezoni 2009/10 mlađekadetska prvakinja Hrvatske i prvakinja BCAA lige. U sezoni 2010/11 prvakinja BCAA lige, a 2011/12 kadetske viceprvakinja Hrvatske što je ponovila i u sezoni 2012/13. Ima tri juniorska zlata i na sva tri finala bila MVP, kao što ima i tri naslova kadetskih viceprvakinja (u finalu izgubili od Dubrave i dva puta od Novog Zagreba).
Iva Slonjšak standardna je hrvatska reprezentativka /fiba.com
2015. godine napustila je Trešnjevku i preselila u redove slovenskog prvoligaša ŽKK Cinkarna Celje. U ukupno 3 sezone koliko je bila članica tog kluba osvojila je tri naslova državnih prvakinja, dva Kupa Slovenije, naslov  prvaka WABA lige te igrala jedno finale u istoj ligi. A u sezoni 17/18 bila je i MVP slovenske lige, te MVP finala prvenstva Slovenije. Dvije sezone prije dolaska u Francusku provela je u Turskoj gdje je nastupala za Cukurovu Basketbol i Elazig.
Iva Slonjšak prošla je sve mlađe reprezentativne selekcije Hrvatske, a sa seniorskom reprezentacijom sudjelovala je u kvalifikacijama za Eurobasket 2019. godine u kojima je upisala 4 nastupa (1.0 koševa, 1.3 asistencija, i 1.8 skokova po susretu.), te u kvalifikacijama za Eurobasket 2021. godine u Španjolskoj i Francuskoj gdje je kao jedna od najvažnijih karika predvodila našu reprzentaciju do prvog mjesta u skupini I, te povratka na velika natjecanja nakon 6 godina izbivanja. U 3 odigrane utakmice posljednjeg kvalifikacijskog ciklusa prosječno je bilježila učinak od 17.3 poena, 5.7 skokova i 1.7 asistencija.
ŽENSKA KOŠARKA/Krešimir Dabić
Foto: Iva Slonjšak iz Hainauta ide u Angers/hainautfb