Iva Slonjšak: Trebalo nam je i malo sreće

Teško smo je nagovorili na razgovor. Ona najviše voli pričati pod koševima. A lijepu priču ispričala je s narančastom loptom u Bugarskoj prije nekoliko dana. Još da je Hrvatska osvojila koje mjesto više. Članica Trešnjevke 2009 i hrvatska kadetska reprezentativka Iva Slonjšak tamo je bila naša najbolja košarkašica. Činjenica da je ukupno drugi strijelac prvenstva i druga asistentica prvenstva za one koji razumiju košarku sve govori. Bez obzira na poziciju koju igra bila je i treća naša najbolja skakačica iza Stojsavljević i Kelave. Rekli bismo da je još jednom pokazala svu širinu i raznolikost svog košarkaškog dijapazona i da se razvija u pravom smjeru.

– Nama se čini da si trebala biti među pet najboljih na EP-u?

– Teško je bilo to za očekivati s obzirom na osvojeno 8. mjesto.

– Znači li to da je bila “strašna” konkurencija?

– Bilo je dosta dobrih igračica, a među njima je bilo dosta dobrih cura ’98. godišta, koje su pokazale da su već sad nositeljice igre u svojim reprezentacijama.

– Koja je košarkašica na tebe ostavila najbolji dojam u Bugarskoj?

– Osobno na mene je najjači dojam ostavila španjolski play Raventos, koja me oduševila svojom brzinom, ulascima pod koš i asistencijama.

– Imaš li uzora?

– Pomalo će čudno zvučati, ali nemam.

– Kako gledaš na činjenicu da si individualno postigla odlične rezultate, a da je Hrvatska ipak osma?

– Osobno sam jako zadovoljna postignutim. Naravno da smo kao ekipa mogli više, naročito u zadnjem dijelu prvenstva gdje nam je nakon četvrtfinalnog poraza od Mađarske možda najviše nedostajalo malo više samopouzdanja da prvenstvo završimo na ipak boljem mjestu.

– Što si osobno očekivala od EP-a i jesi li zadovoljna ishodom?

– Iskreno, očekivala sam da ćemo biti među prvih pet reprezentacija s obzirom na rezultate u pripremnom periodu jer bismo time osvojili odlazak na svjetsko prvenstvo, a to je bila velika želja svih nas.

– Mnogi su od vas očekivali i medalju?

– Nakon vrlo dobre igre protiv Španjolske i ulaskom u četvrtfinale, potajno sam se nadala da bi uz malo sreće mogli doć i do medalje.

– Što nam je za to, po tvom mišljenju, najviše nedostajalo u Bugarskoj?

– Možda nam je najviše nedostajalo i malo sreće da uspijemo dobiti utakmice koje smo na kraju gubili s malom razlikom. Recimo da smo uspjeli dobiti Španjolsku u prvom krugu, a bile smo blizu, tko zna kako bi na kraju sve to završilo.

– U Bugarskoj si se oprostila od kadetskog uzrasta. Rasteš, dogodine si juniorka? Vjerujem da držiš fige našim curama da ne izgube status A Divizije u Vinkovcima i da ćete dogodine kao juniorke jurišati na još viši položaj u Europi?

– Naravno da im držim fige i vjerujem da će održati status u A Diviziji tako da možemo iduće godine ostvariti što bolji plasman na europskom prvenstvu bolji nego što smo ostvarili s tim godištem prošle godine.

– Škola? U koji razred i koju školu ideš?

– Od jeseni idem u drugi razred XVI gimnazije.

– Škola i košarka? Mogu li zajedno?

– Naravno da mogu ali uz puno odricanja i puno organizacije u svakodnevnim aktivnostima. Naravno, da bi to sve bilo nemoguće bez podrške roditelja.

Tako govori Slonjšak, cura koja je u Bugarskoj na kadetskom europskom prvenstvu prosječno po utakmici davala 16.1 koš, pravila 6.9 skokova i 4.1 asistenciju. Nastup koji će joj sigurno ostati u sjećanju ali i ona u pamćenju mnogih ljubitelja ženske košarke i košarkaških stručnjaka kao iznimno potentna mlada košarkašica pred kojom je lijepa sportska karijera.

Foto: Iva Slonjšak, najbolja kadetkinja Hrvatske na Europskom prvenstvu U16 u Bugarskoj 2013., na četvrtfinalnoj utakmici protiv Mađarske / Snimio: Fiba Europe

3 KOMENTARI

  1. Iva je po svemu prvo ime naše kadetske reprezentacije.Dovoljno mi je bilo pogledati par klipića sa utakmica naše repke pa da vidim da je to tako i nikako drukčije.O brojkama iz statistike da i ne govorim.Iva igra i daje priliku drugima da igraju.Veliki bravo za kapetana reprezentacije!

  2. Apsolutno, djevojka koja se razvija u pravu košarkašicu, ima izvanredan pristup igri i natjecanju. Premda su joj individualne mogućnosti sjajne ona radi i daje sve za kolektiv, što je vrlina koja se susreće samo kod igračica extra kvalitete, a koju bi svaki trener želio imati u svojoj ekipi. Kod nje se protokom svake sezone vide poboljšanja koja čini u svojoj igri, a vjerujem da će tako nastaviti i ubuduće.

  3. Šteta što se trener Nemec tako slijepo držao nekih postavki još od prvog dana priprema (neke stvari nastavio forsirati još s prošlog EP),a očito i povremeno gubio na utakmicama.To “gubljenje” se moglo vidjeti i putem samog live scorea.Da su stvari bile malo drukčije postavljene danas bi Iva bila u najboljoj petorci EP,a naša reprezentacija bolje plasirana.Inače Ivu Slonjšak,ali i Ivanu Dojkić smatram velikom perspektivom hrvatske seniorske košarke.Nema šanse da ne postanu isto tako uspješne seniorke kakve su sad kadetkinje.Nadam se da im Nemec ne bude stalno trener:-))

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime