Iva Slonjšak iz Trešnjevke 2009 otišla u Athlete Celje

Slovenski prvak Athlete Celje, nakon Ivane Dojkić i Andree Marić, u svoje je redove doveo još jednu hrvatsku reprezentativku – Ivu Slonjšak koja je prošle sezone predvodila ekipu zagrebačke Trešnjevke 2009 u A1 ligi Hrvatske. Athlete Celje i Iva Slonjšak potpisali su četverogodišnji ugovor.

– Nakon devet godina provedenih u Trešnjevci, mišljenja sam da je vrijeme da se nastavim razvijati u boljoj sredini koja mi pruža bolje uvjete rada.Već sami podatak da ćemo igrati na par pripremnih međunarodnih turnira je dovoljan da se vidi da se radi o jednoj kvalitetnoj razvojnoj sredini. S obzirom da se u Celju nalazi osam slovenskih juniorskih reprezentativki, plus naše dvije, mislim da je to garancija kvalitetnog treniranja i igranja u takvom klubu. Željela bih se zahvaliti treneru Deanu Nemecu, a posebno treneru Mladenu Erjavcu za sve ono što su me do sada naučili – ekskluzivno za naš portal izjavila je Slonjšak.

Na klupskoj razini s Trešnjevkom 2009 je bila dva puta juniorska prvakinja Hrvatske (2013/14 i 2014/15), dva puta kadetska prvakinje Jadranske kadetska lige (Novi Sad 2003. i Podgorica 2014.). U seniorskom uzrastu bila je ponajbolja košarkašica Trešnjevke 2009, a jednom i finalist Kupa Hrvatske “Ružica Meglaj Rimac” (2013/14.). U sezoni 2009/10 mlađekadetska prvakinja Hrvatske i prvakinja BCAA lige. U sezoni 2010/11 prvakinja BCAA lige, a 2011/12 kadetske viceprvakinja Hrvatske što je ponovila i u sezoni 2012/13. Ima tri juniorska zlata i na sva tri finala bila MVP, kao što ima i tri naslova kadetskih viceprvakinja (u finalu izgubili od Dubrave i dva puta od Novog Zagreba).

Iva Slonjšak prošla je sve mlađe reprezentativne uzraste Hrvatske. Dva puta je kao kadetkinja i kao juniorka sudjelovala na europskim prvenstvima. Kao kadetkinja 2012. godine je na Europskom prvenstvu U14 u Miskolcu s Hrvatskom osvojila 9. mjesto u A Diviziji s prosjekom 14 koševa po utakmici, 6 skokova i 1.6 asistencija. Godinu dana kasnije u Bugarskoj je na Europskom kadetskom prvenstvu s Hrvatskom bila osma, a ona je sa 16.1 košem po utakmici bila drugi strijelac prvenstva i sa 4.1 također drugi najbolji asistent Europskog prvenstva. Tada je prosječno imala 6.9 skokova po utakmici.

Godine 2014. prvi put kao juniorka s Hrvatskom je sudjelovala na Europskom prvenstvu u portugalskom Matosinhosu. Bili su osmi, a Slonjšak je prosječno postizala 11.6 koševa, imala 4.8 skokova i 2.9 asistencija. U Celju ove godine na Europskom juniorskom prvenstvu s Hrvatskom je bila deveta, a ona je postizala prosječno 18.7 koševa (top 4), imala 5.2 skoka i tri asistencije.

Foto: Iva Slonjšak na ovogodišnjem Europskom U18 (juniorskom) prvenstvu u Celju / fibaeurope.com