Iva Slonjšak iz Celja u Cukurovu Basketbol Mersin

Hrvatska reprezentativka Iva Slonjšak (1997-184 cm) godinu dana prije isteka ugovora otišla je iz aktualnih prvakinja Slovenije, ekipe Cinkarne Celje. Karijeru će nastaviti u turskom prvoligašu Cukurova koji ove sezone, da bi se domogao skupine EuroLige, igra dvije kvalifikacijske utakmice protiv ruske Nadezhde iz Orenburga. U Sloveniji je zaista imala impresivne sezone – u tri sezone tri naslova državnih prvakinja (prošle sezone 19.1 koš, 5 skokova i 3.9 asistencije i 2.5 oduzetih lopti), dva Kupa Slovenije, naslov međunarodnog prvaka WABA lige te srebrnu medalju prošle sezone u istoj ligi. Ove je godine izabrana za MVP prvenstva Slovenije i MVP finala nacionalnog prvenstva, a bila je i drugi igrač WABA lige (16.6 koševa po nastupu, 6.5 skokova, 2.9 asistencija i 1.8 “ukradenih” lopti). 

Iva Slonjšak, WBC Cukurova: “Prijelaz u turski klub Cukurova za mene znači veliki korak naprijed u mojoj karijeri i dodatni mi je motiv za daljnji rad. Ovo je sjajan klub koji igra najjaču ligu u Europi u najjačoj europskoj klupskoj konkurenciji. Sigurno ne bih došla do ove prilike da nisam provela tri godine u Celju, gdje sam u tom razdoblju postigla veliki igrački napredak. U dobro organiziranom klubu sam provela tri vrlo lijepe godine, naučila sam puno kao mlada igračica te dobila priliku za igru ​​i napredak. U tom razdoblju sam osvojila niz naslova i pojedinačnih nagrada u domaćem prvenstvu i regionalnoj ligi. Za sve to želim se iskreno zahvaliti svim svojim suigračicama, trenerima i menadžmentu kluba te im želim velik uspjeh u budućnosti.”

Slonjšak je prošla sve mlađe nacionalne reprezentativne selekcije Hrvatske, a trenutno je članica seniorske Hrvatske koja igra kvalifikacije za EuroBasket 2019. godine u Latviji i Srbiji s učinkom 1 koš, 1.8 skok i 1.3 asistencije. Također je predstavljala Hrvatsku na Europskom prvenstvu U20 Divizija B u Podgorici (Crna Gora) prije dvije godine (u  7 utakmica postizala je prosječno 12.1 koš, 5.7 skokova i 2.7 asistencija). Slonjsak je u Hrvatskoj igrala za Trešnjevku 2009 i s njenim juniorskim uzrastom nekoliko puta zaredom bila prvakinja Hrvatske.

Foto: Iva Slonjšak u reprezentativnom dresu  / fiba.com