Iva Brkić i sljedeće sezone u Španjolskoj

Nakon dvije sezone provedene u IDK Gipuzkoi  hrvatska košarkašica Iva Brkić (167-PG-85) promjeniti će klub i od sljedeće sezone preseliti na Tenerife u redove novog španjolskog prvoligaša CDB Clarinos Ciudad de los Adelantados.

Iza Ive još je jedna fantastična sezona u kojoj je bila vrlo važna karika svoga tima na putu do ostvarenja rezultatskih ciljeva, plasmana u Play-Off i sudjelovanja na završnom turniru kupa Kraljice. Odigrala je ukupno 30  utakmica u ovoj sezoni  te je prosječno bilježila učinak od 8,7 koševa  3,5 asistencija i 1.4 osvojenih lopti po susretu.

U svojoj bogatoj sportskoj karijeri branila je boje brojnih klubova u različitim zemljama. Karijeru je započela u Medveščaku da bi potom preselila u Ameriku gdje je studirala i igrala košarku na Florida International University. Nakon što se od 2005. do 2008. igrački formirala na Sveučilištu u Floridi nastupala je za slovensko Merkur Celje, mađarski Szeviep Szeged, ruski Spartak St. Petersburg, mađarski Györ, francuski Perpignan, hrvatski Novi Zagreb, mađarski Sopron, te španjolsku IDK Gipuzkou. Niz godina igrala je i najelitnija klubska takmičenja EuroLigu i EuroCup.

Iva Brkić (ex Ciglar) prošla je sve reprezentativne selekcije Hrvatske, sa kadetskom reprezentacijom na EuroBasketu divizije A u Bugarskoj 2001. godine osvojila je brončanu medalju, Na tom je turniru u 8 odigranih utakmica prosječno bilježila učinak od 4.5 koševa, 1.9 skokova i 2.4 asistencija po susretu. Kao juniorka sudjelovala je  na EuroBasketu divizije A u Sloveniji 2002 . godine, Hrvatska je u konačnici zauzela 8. mjesto, a Iva je tada u osam odigranih susreta prosječno bilježila učinak od 11.8 koševa, 4 skoka i 3.5 asistencija. Također je igrala i za U20 reprezentaciju Hrvatske koja je na EuroBasketu divizije A u Češkoj 2005. zauzela 5. mjesto. U osam odigranih susreta prosječno je bilježila učinak od 11.1 koševa, 4.8 skokova i 2.9 asistencija po susretu. Sa seniorskom reprezentacijom Hrvatske osvojila je brončanu medalju na Mediteranskim igrama u talijanskoj Pescari 2009. godine, sudjelovala je na tri Europska prvenstva 2011 u Poljskoj (5. mjesto), 2013. u Francuskoj (11. mjesto), 2015. u Mađarskoj i Rumunjskoj (12. mjesto), te OI u Londonu 2012. godine.

Krešimir Dabić

Foto: Iva Ciglar promijenila je dres kluba, ali i dalje ostaje u igrati u najboljoj španjolskoj ligi