Iva Bošnjak: Cilj mi je zaslužiti seniorski reprezentativni poziv

Trudimo se da ispod našeg košarkaškog radara ne prođe niti jedna hrvatska košarkašica koja bilo gdje u Europi i svijetu igra košarku. Jedna od takvih je Iva Bošnjak, koja već izvjesno vrijeme igra u Švicarskoj i bilo nam je pravo zadovoljstvo “uloviti” je za ovaj razgovor. Za početak nam se, u ekskluzivnom razgovoru za naš portal, predstavila i otkrila svoje košarkaške početke.

– Zovem se Iva Bošnjak, dolazim iz Hrvatske. Rođena sam u Šibeniku 25. 5. 2001. Od svoje devete godine počela sam trenirati košarku u Vodicama. Godine 2015. moji roditelji su odlučili da idemo za Njemačku, ali moj cilj je bio da se i dalje bavim košarkom. Pošto graničimo sa Švicarskom, našla sam klub Winterthur u kojem sam nastavila trenirati jer je to bila liga u kojoj sam se pronašla.

– Kakva je po tvom mišljenju kvaliteta prve švicarske lige i s kojom ligom u Europi bi je mogla usporediti?

– Po mom mišljenju kvaliteta lige je dobra, a što se tiče poređenja usporedila bi je sa našom hrvatskom ili čak rumunjskom ligom.

– Ova sezona, može se reći, bila je vrlo dobra za tebe i tvoj klub. Osvojili ste SBL Kup i imali vrlo dobre izglede i za potencijalni naslov prvaka na kraju sezone, no zbog trenutne situacije i pandemije koronavirusa diljem svijeta liga je otkazana i tako ste ostali bez prilike da se borite za naslov, te titula na koncu nije dodijeljena nikome. Kako gledaš na ovu sezonu, ostvarene rezultate i svoje igre u njoj?

– Mislim da smo imali veliku šansu da i osvojimo ligu no na kraju ova situacija sa koronavirusom  je nažalost pokvarila sve. Što se tiče osobno moje igre, u nekim utakmicama sam stvarno dominirala, a nekada se znalo dogoditi da i ne odigram baš najbolje, ali sve u svemu vrlo sam zadovoljna svojim igrama i učinjenim u sezoni. 

– Iako si jedna od najmlađih u timu, imaš potpuno povjerenje i trenera i suigračica. Koliko ti ta sloboda, koju ovdje imaš, znači za stjecanje dodatnog samopouzdanja i pružanja boljih igara na terenu?

– Naravno to mi puno znači jer ja volim kad me se motivira i vjeruje u mene, to mi daje još više snage da budem bolja i sigurnija u sebe.

– Što bi izdvojila kao svoju najveću igračku kvalitetu, a na kojim stvarima smatraš da bi još trebala raditi?

– Kao najveću kvalitetu izdvojila bih šut izvana, ali naravno mora se tu još raditi na tehnici i ostalim segmentima igre. Međutim, napredujem i razvijam se korak po korak, sve ide na bolje, što me veseli.

Mislim da smo imali veliku šansu da i osvojimo ligu no na kraju ova situacija sa koronavirusom  je nažalost pokvarila sve

– Imaš li igračkog uzora?

– Nemam  baš nekog uzora, ali sviđa mi se kako igra Luka Dončić. Tako mlad, a opet toliko uspješan. 

– Koji su ti budući sportski planovi, gdje se vidiš u budućnosti i u kojim ligama bi jednoga dana voljela zaigrati?

– Naravno planovi su mi da se nastavim i dalje baviti košarkom, što duže to bolje, nadam se da ću uspjeti profesionalno se baviti time, a cilj i želja mi je zaigrati u što boljim ligama.

– Bila si članica juniorske reprezentacije Hrvatske (U18) koja je ljetos u Sarajevu zauzela 15. mjesto na Europskom prvenstvu i ispala iz A divizije. Kako danas sa određenim vremenskim odmakom gledaš na taj turnir?

– Da naravno jako mi je žao zbog toga što smo ispale jer mislim da smo neke utakmice mogle pobijediti ali nažalost nismo. Rusija nas je izbacila za četvrtfinale i sve se preokrenulo. U nastavku turnira pala je koncentracija i, nažalost, ispale smo iz A divizije. Htjele smo barem izboriti ostanak u A diviziji, ali nismo uspjele. Sve u svemu bilo mi je drago sudjelovati i igrati za svoju zemlju.

– I za kraj vjeruješ li da možeš jednoga dana doći do dresa i seniorske reprezentacije? Imaš li ambicija za to?

– Naravno, vjerujem da to mogu, to mi je velika želja i cilj, jer tko ne bi volio zaigrati za seniorsku reprezentaciju svoje zemlje? Ja ću se truditi da jednoga dana zaslužim poziv u seniorsku reprezentaciju.

Krešimir Dabić

Foto: Ekipa Winterthura u kojoj nastupa naša Iva Bošnjak