Irska pobijeđena, za velike stvari treba nam pobjeda protiv Velike Britanije

Irkinje su brzo i agresivno započele utakmicu. Naša obrana je bila porozna pa su brze Irkinje lako probijale i zabijale poene. Istom mjerom i odličnim prodorima uzvraćala im je Ana Petrak i realizatorski raspoložena Andrea Marić. Hrvatska je odmah u prvoj četvrtini “duplirala” Irsku (30:14) i najavila novu pobjedu. Niže rastom, brže i vižljastije Irkinje su nastavile igrati svoju igru i u drugoj četvrtini i uz našu rotaciju, koja je smanjila oštricu hrvatske efikasnosti, Irkinje su taj dio utekmice odigrale rezultatski solidno – zaostajale su samo dva koša (20:22). Međutim Hrvatska je imala odličnu organizatoricu – brzu, spretnu i žustru Anu Petrak koja je poluvrijeme završila sa 9 koševa i čak 8 asistencija. Neprikosnovena i za Irkinje nezaustavljiva bila je Andrea Marić koja je već za jedno poluvrijeme protiv Irske došla do svog trećeg double-doubles učinka na prvenstvu (13 koševa i 12 skokova). Josipa Silov postigla je također 13 koševa uz šut za tricu 3-10.

Drugo poluvrijeme je proteklo u sličnoj igri i nadmoćnosti Hrvatske koja je pobijedila uvjerljivim rezultatom 83:49. Bila je to treća hrvatska pobjeda uz jedan poraz. Još jednu dominantnu ulogu i na ovoj je utakmici odigrala Andrea Marić, koja svojom visinom i korpulentnošću suvereno gospodari u reketu. Čak 20 skokova i 15 koševa je njezin skor koji joj je još jednom donio MVP utakmice. Odlične su danas bile naše dirigentice igre – i  Ana Petrak i Valentina Šimunić. Sigurno su kontrolirale loptu, nije bilo pogrešnih dodavanja te su uspješno i često asistirale ali i realizirale. Ani Petrak je samo koš nedostajao za double-doubles učinak (9 koševa i 10 asistencija), a Šimunić je imala po osam asistencija i poena. Opet je najefikasnija bila Josipa Silov sa 17 koševa. Anita Klava bila je zapaženija u ovoj utakmici i dobro je da joj se forma diže kad je najpotrebitije. Trenerica Borak Antić dala je svim reprezentativkama određenu minutažu, a dobro je da se nakon ozljede vratila i Iva Belošević. Najbolje valorizacije u našoj reprezentaciji ostvarile su Andrea Marić (33), Ana Petrak (22), Valentina Šimunić (19) Anita Kelava (16), Katarina Trehub (12) i Josipa Silov (11).

Na redu je sutra navečer  Velika Britanija. Utakmica koja će nas vinuti u borbu za prva tri mjesta i medalju ili će nas spustiti u borbu od petog do osmog mjesta. Sve je moguće tim više što je u našoj skupini do sada neporažena Bjelorusija danas pobijedila Veliku Britaniju.

Irska – Hrvatska 49:83 (14:30, 20:22, 6:14, 9:17)

  • Irska: Blaney 8, Cleary 0, O’Halloran 5, Wheeler 2, Whelan 4, Fortune -, Kelly 12, Clancy 2, McCann 0, Mullins 2, Brennan 6, Creane 8. Trener: Maeve Coleman
  • Hrvatska: Petrak 9, Stojsavljevic 4, Belosevic 2, Silov 17, Soric 0, Simunic 8, Ilic 3, Hajdin 1, Strize 5, Kelava 11, Trehub 8, Marić 15. Trenerica: Linda Antić Borak

Tihomir Begić