In memoriam Zvonimir Berkopec

U ponedjeljak, 31. kolovoza 2015.,  u Zagrebu je u 81. godini života umro poznati košarkaški djelatnik Zvonimir Berkopec. Posljednji ispraćaj bio je u krematoriju na Mirogoju danas, 4. rujna u 13.40 sati. Pokojni  Berkopec cijeli svoj život bio je vezan za košarku u raznim vidovima svoje aktivnosti. Bio je savezni sudac i sudio je u Prvoj košarkaškoj ligi bivše Jugoslavije. Kad je prestao suditi, obavljao je niz službenih dužnosti u ime tadašnjeg Košarkaškog saveza Jugosalvije – bio je predsjednik sudačke organizacije, opunomoćenik…

Nakon osnivanja Hrvatskog košarkaškog saveza nastavio je obavljati niz odgovornih dužnosti i od temelja sudjelovati u izgradnji košarkaških institucija tek stvorene hrvatske države. Najveći dio svog životnog vijeke gospodin  Zvonimir Berkopec je ipak posvetio Medveščaku, svojoj neskrivenoj ljubavi. I kao igrač i kao trener i kao tajnik i kao predsjednik. Jedan je od onih zaslužnih ljudi koji su 1995. godine utemeljili današnji ŽKK Medveščak, s njim radio i rastao, padao i dizao se  sve do onog najvišeg, pobjedničkog postolja. Neizmjerno je bio sretan što je, kako je znao reći, za života dočekao da taj klub postane i pobjednik Kupa Hrvatske i prvak Hrvatske, o čemu je sanjao, te se s posebnim ponosom sjećao dana kada je s Milanom Perićem Željkom Alatovićem krenuo na put stvaranja šampionskog Medveščaka. I kad ga je bolest odvojila od aktivnosti u Medveščaku redovito bi znao pozvati mobitelom i pitati za rezultat: “Kako smo danas igrali?” Jako mu je bilo stalo da svi ti Medveščakovi dani budu zapisani u jednoj monografiji i do posljednjih je dana vrijedno prelistavao arhivsku građu, izdvajao najvažnije, pisao, predlagao… Mada je bio narušenog zdravlja, nitko nije očekivao da će zauvijek otići tiho i nekako iznenada.

Ženski košarkaški klub Medveščak će u ponedjeljak, 7. rujna u 17 sati, u Paviljonu 25 na Zagrebačkom velesajmu, održati komemorativni skup u znak sjećanja na tog divnog čovjeka, uzornnog sportaša i sportskog radnika koji je do kraja svog života strastveno bio zaljubljen u narančastu loptu.

svijeca1a