I kadetkinje Hrvatske ispale u drugu europsku ligu

Nažalost, čudo se nije dogodilo! Kadetska Hrvatska je porazom protiv Belgije završila natjecanje na Europskom prvenstvu A Divizije u Kaunasu i preselila se u drugu europsku reprezentativnu kadetsku ligu – Diviziju B. Nakon mlade reprezentacije (U20), to se dogodilo i kadetkinjama tako da Hrvatska sada u elitnom razredu europske reprezentativne košarke od mlađih uzrasta ima samo juniorke koje su ove godine osvojile 9. mjesto.

Hrvatska – Belgija 46:64 (11:20, 8:12, 14:20, 13:12)

  • Hrvatska: Vunić 0, Laljek 0, Poljac 5, Muhl 12, Šijaković -, Hitrec 2, Lokica 0, Jurič 15, Žaja 2, Ostojić 5, Pavić 5, Tabula 0. Trener: Marija Kovač Mijač, pomoćnik Toni Matešić

Petra Jurič bila je daleko naša najbolja kadetkinja i protiv Belgije. Utakmicu je završila sa double-doubke učinkom (10 skokova i 13 koševa) i jedina u ekipi s dvoznamenkastom valorizacijom (26). No, bilo je to premalo za kadetski reprezentativni uzrast Hrvatske i ostanak u društvu najboljih europskih ženskih kadetskih reprezentacija. Ovi rezultati najbolji su dokaz pada kvalitete hrvatske ženske košarke koji će u godinama koje dolaze biti još očitiji na europskoj razini. Na domaćoj je vidljiv već sada i taj trend pada mogao bi se nastaviti do pojave neke nove generacije koja se u Hrvatskoj, analize kažu, pojavi svakih desetak godina. Hoće li biti tako i ubuduće – vidjet ćemo.

Nositelji medalja u ovom uzrastu u Europi su Italija (zlato), Češka (srebro) i Španjolska (bronca). A Diviziju napuštaju Hrvatska (14.), Srbija (15.) i Nizozemska (16.). Iz Divizije B u Diviziju A dolaze Švedska, Grčka i Finska koje su u Podgorici osvojile zlato, srebro i broncu B Divizije.

Foto: Za kraj poraz od Belgije i B Divizija / fiba.com