Hrvatsku čeka težak posao u Subotištu

Seniorska Hrvatska već se nalazi u mađarskom gradu Szombathelyiju, odrađen je prvi trening i sutra kreće prva utakmica protiv Rusije na Europskom prvenstvu 2015 (EuroBasket 2015). To je treće zaredom prvenstvo na kojem sudjeluju naše djevojke – 2011. u Poljskoj, 2013. u Francuskoj i sada 2015. u Mađarskoj i Rumunjskoj. Naš najveći uspjeh peto je mjesto iz Poljske na kojem je Sandra Mandir izabrana u najbolju petorku prvenstva. Taj plasman nam je širom otvorio vrata za sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. što smo i iskoristili i otišli na najveću smotru svjetskog sporta u London. Olimpijske igre kao san svakog sportaša kojeg mnogi ne dosanjaju cijelu karijeru. Stoga i jest tako vrijedan. U Francuskoj smo 2013. godine bili jedanaesti. Što možemo očekivati od EuroBasketa 2015. koji samo što nije počeo?

Skupina C, u kojoj je Hrvatska, je veoma teška skupina. Rusija, Latvija, Srbija i Velika Britanija su reprezentacije s kojima ćemo se boriti u grupi za prva tri mjesta koja vode dalje. Možemo li ju proći? Realno, bio bi ogroman uspjeh osvojiti treće mjesto i otići dalje jer su sve reprezentacije u našoj skupini iznimno jake. Od Rusije, Srbije, Latvije pa sve do ipak najveće nepoznanice Velike Britanije – zemlje koja u posljednje vrijeme sve više ulaže u košarku. Zašto bi bio veliki uspjeh proći skupinu?

Osim što je skupina C sama po sebi doista jaka, Hrvatska ima tri-četiri ključna problema s kojima se susreće od samih početaka priprema za EuroBasket 2015. pa sve do danas. Prvo, Hrvatska je otišla oslabljena na ovaj EuroBasket zbog ozljeđenih košarkašica koje su imale stožerne uloge u njenoj igri. Prisjetimo se samo naših internacionalki s ogromnim košarkaškim iskustvom koje će zbog ozljeda preskočiti EuroBasket: Emanuela Salopek, Marija Režan, Ana Lelas i Antonija Mišura. Njihovo iskustvo i kvalitet nedostajat će reprezentaciji, a izborniku Turiću i pomoćniku mu Englmanu njihovim izostankom drastično je skraćena klupa i kvaliteta rotacije. Objektivno to je veliki hendikep jer je činjenica da su ozljede izravno i u najvećoj mjeri utjecale na konačni odabir djevojaka za EuroBasket 2015. u Subotištu. (U hrvatskim izvorima Szombathely se ponekad može naći i pod nazivom Subotište)

Drugo, činjenica jest da će ovog puta reprezentacija biti znatno podmlađena. Silom prilika ili bolje reći silom ozljeda. Međutim, pripremne utakmice su pokazale da šest preostalih hrvatskih košarkašica sa bogatim međunarodnim košarkaškim iskustvom neće same moći iznijeti teret utakmica na EuroBasketu. Misli se na Ivu Ciglar, Chavonte Zellous, Jelenu Ivezić, Mirnu Mazić, Lucu Ivanković Ivu Slišković. Pripremne utakmice su pokazale da one i jesu glavne nositeljice igre Hrvatske, ali će trebati i koju minutu odmora tijekom napornog turnira.

Treće, pripremne utakmice su i pokazale da cure iz rotacije ipak “stidljivo” i nedovoljno efikasno odrađuje ukazane im minute. Za prolazak skupine u najboljem slučaju, ili možda što bolji rezultat u onom gorem, to se jednostavno mora promijeniti, a to promijeniti mogu svojom puno efikasnijom igrom u prvom redu košarkašice Medveščaka, prvakinja Hrvatske. Misli se na Ružicu Džankić, Ana-Mariju Begić, Ivanu Tikvić, Ivu Todorić i Ivu Borović. Moraju što efikasnije koristiti minute što će im ih povjeriti i ukaziati izbornik Turić. Naravno, to se odnosi i na Carmen Miloglav koja je u dresu dubrovačke Raguse igrala značajnu rolu u domaćem prvenstvu. Upravo one mogu pokazati da najbolja hrvatska ženska košarkaška liga i nije tako loša u odnosu na druge europske i da u njoj ima “košarkašica s petljom” koje znaju i mogu nekoliko minuta odigrati na visokoj razini dok se njihove suigračice, naše internacionalke, odmaraju na klupi, a što će biti potrebno. I od ove činjenice znatno će ovisiti što ćemo kao ekipa uraditi na EuroBasketu 2015.

Četvrto, šokantan je bio odlazak reprezentacije u Mađarsku iz nekoliko razloga. Najprije izbornikova odluka u posljednji tren, na koju naravno ima pravo ali s kojom i preuzima još veću odgovornost na svoja pleća, da na EuroBasket povede Ivu Borović a ne Mateu Vrdoljak, koja je odmah jučer reagirala i medijima dala ovu izjavu:

– Ovo mi je najveći šok u karijeri jer mi je nanesena velika sportska nepravda. Unatoč svim statističkim i igračkim pokazateljima u moju korist, na EuroBasket je otputovala Iva Borović. Kada sam pitala izbornika Braslava Turića zašto, rekao mi je da je tako odlučio iz osobnih razloga. Da je u pitanju supernadarena djevojka od 18-19 godina na kojoj će se graditi budućnost ove reprezentacije, ne bih ništa rekla, no riječ je o curi koja ima 27 godina i dosad je igrala samo u hrvatskoj ligi.

Suze i uvrijeđena Matea Vrdoljak su ostali u Zagrebu i naša internacionalka koja ne želi biti “na čekanju” jer su se opet zakomplicirale stvari oko Shavonte Zellous kojoj, kojeg li apsurda, nisu sređeni papiri, a odavno se znalo da se na nju ozbiljno računa i da će ići na EP braniti boje Hrvatske. Na kraju je sve ispalo neozbiljno. Manje je važno tko je kriv – HKS ili državna administracija. Činjenica je da ona nije mogla s ekipom u Mađarsku zbog bizarnih stvari. Danas (srijeda) znat će se hoće li uopće igrati na EuroBasketu 2015. Sve su to problemi koji, htjeli mi to ili ne, opterećuju ionako oslabljenu reprezentaciju Hrvatske. Kako će se spomenute činjenice i događaji odraziti na rezultate reprezentacije, uskoro ćemo vidjeti.

Foto: Uplakana Matea Vrdoljak i još uvijek bez papira Shavonte Zellous