Hrvatskom košarkaškom savezu trebaju promjene

Danas (nedjelja, 28. lipnja) točno u podne u Mimari je izborni Sabor Hrvatskog košarkaškog saveza. Bira se novi čelni čovjek – Ivan Šuker ili Danko Radić. Što bi donio Ivan i može li se Danko odjednom promijeniti?! Nabolje, naravno, jer sve što je dosadašnji Hrvatski košarkaški savez s njim na čelu pokazivao prema ženskoj košarci bilo je malo i premalo. Kako je tretirana, izgledala je kao  “neželjeno dijete” koje se, eto, rodilo, ljuljati se mora. Zbog FIBA-e ako ništa drugo. Prisjetimo se blamaže sa Shavonte Zellous, bespotrebne šetnje senorki od Zagreba do Đurđevca i natrag, načina na koji smo otišli na EuroBasket 2015.

– Ovo je blamaža, cijela FIBA nam se smije” s pravom je bila ogorčena kapetanica Jelena Ivezić, koja je usred priprema zaprijetila bojkotom zbog katastrofalnih uvjeta u kojima su se morale pripremati u Đurđevcu.

Ni dan-danas nije jasno zašto taj isti HKS s Dankom Radićem na čelu i njegovim komisijama, stručnim tijelima i inim aparatčićima nije omogućio jednoj iznimno nadarenoj generaciji hrvatskih mladih košarkašica da nakon U18 prvenstva nastupe i na U20 europskom prvenstvu, nego su te djevojke izgubile dvije godine u svom razvoju, a što se vrlo dobro moglo vidjeti i na ovogodišnjem EuroBasketu u Mađarskoj. O financijskim olakšicama klubovima, koji jedva sastavljaju kraj s krajem, moglo se samo sanjati, a tamo u susjedstvu čije će cure danas igrati finale EuroBasketa 2015, i gdje o ženskoj košarci brine žena dopredsjednica Saveza, sve su učinili da se smanje kotizacija, sudačke naknade i uveli niz financijskih olakšica koje u teškim financijskim vremenima neće pogasiti klubove nego ih sačuvati pa ma kako bilo teško. HKS, nažalost, nije imao takvih osjećaja ni potreba za svoje klubove.

– Želim pomoći i klubovima koji su u teškom financijskom stanju, koji se muče s plaćanjima skupih kotizacija za natjecanje, želim im pomoći da prodišu i nastave stvarati novi kvalitet. To je moguće, rekao je Šuker. Također želim onemogućiti da se ikada više pojave slučajevi poput Amerikanke (Shavonte Zelous, op.a.) koja zbog proceduralnih pogrešaka nije uspjela zaigrati za Hrvatsku na EuroBasketu 2015 niti da itko više prijeti sankcijama našim reprezentativnim selekcijama.

Ivan Šuker  to obećava napraviti. I za to mu treba dati prigodu. Ali to ne smije ostati na obećanju, a njegovim dolaskom treba konačno realizirati više puta proklamiranu ideju kako će košarku u Hrvatskoj vratiti košarkašima. Mi dodajemo i košarkašicama. Rad HKS-a mora biti mnogo transparentniji nego do sada, mora naći načina ne samo cvijećem nagraditi one najbolje, treba uspostaviti načine financijskog stimuliranja i podupiranja onih koji to doista zavrijeđuju, ali i eliminirati sve što u prvi plan ne inaugurira kvalitet nego tko zna kakve lobije iza kojih ne stoji nikakva vrijednost nego podobnost, bezpogovorna poslušnost i odanost gazdi pa makar ovaj radio promašaje kojih nije bilo malo. U prvom planu treba biti razvoj hrvatske košarke, i muške i ženske, vraćanje “diteta materi” i da se vratimo na stare staze kada smo se kući vraćali s medaljama oko vrata. Post je trajao predugo. I još traje. Promjene u radu HKS-a su stoga potrebne i zato trebaju doći novi ljudi s novim idejama. Za dobrobit hrvatske košarke. Posebno ženske čiji se rezultati nisu znali dovoljno cijeniti niti poštivati.

Foto: Ivan Šuker (na slici s Davorom Šukerom, predsjednikom HNS-a) kontra Danka Radića