Hrvatske kadetkinje pete u Europi, a izborile i Svjetsko prvenstvo

Kako smo i pretpostavili vrlo teška i neizvjesna utakmica Hrvatske i Poljske u borbi za kadetsko peto mjesto u Europi. Obje ekipe su se izmjenjivale u vodstvu tijekom prvog poluvremena koje je završilo 39:34 za Hrvatsku. Poljska je početkom drugog poluvremena sustigla rezultat, ali su naše kadetkinje pokazale visoku i psihološku i fizičku spremnost, veliku motiviranost, borbenost i nisu se dale Poljskoj rezultatski odlijepiti. Dugo je na semaforu stajao rezultat 42:41 za Poljsku, potom 43:42 opet za Poljsku, a onda je koševima Hane Arnautović krenuo hrvatski tornado. Četiri minute i 48 sekundi do kraja treće četvrtine  Hrvatska je preuzela vodstvo i opet je dugo na semaforu bio rezultat 44:43 ovog puta za Hrvatsku – od 4.48 do 2.41 sekundi do kraja treće četvrtine. Onda je Lena Bilić svojim virtuoznim ulazom dodala gas i Hrvatska se  uz njene i koševe fenomenalne Olivie Vukosa počela znatnije rezultatski odljepljivati od upornih Poljakinja koje su na sve načine htjele preokrnuti rezultat. Međutim “kadetski stroj” Tatjane Jacović treću je četvrtinu završio sa deset poena prednosti (53:43).

Četvrta četvrtina bila je košarkaška poezija. Šlag na tortu odličnih igara što su ih hrvatske kadetkinje pružile u Izmiru. Od 53:43 Hrvatska je izvrsnom igrom do kraja utakmice podigla rezultat na 74:57 i ženskoj kadetskoj košarkaškoj priči na Europskom prvenstvu u Izmiru 2023. godine došao je kraj. Hrvatska je peta u Europi i ide na Svjetsko prvenstvo.

Čestitke svim kadetkinjama i njihovu stručnom stožeru na ovom uspjehu i vrlo lijepom predstavljanju hrvatske ženske košarke na europskoj, a nadamo se i svjetskoj razini.

Hrvatska – Poljska 74:57 (17:22, 22:12, 14:9, 21:14)

  • Hrvatska: Rozić 2, Lončar 0, Arnautović 14, Pavić 0, Matijević -, Bilić 20, Majstorović 0, Gažić 0, Zlatoper 2, Vukosa 28, Bakalar 0, Vukić 8. Trenerica: Tatjana Jacović

Opet su najbolje bile Olivia Vukosa, Lena Bilić i Hana Arnautović. Veliko hrvatsko kadetsko košarkaško otkriće Olivia Vukosa opet je plijenila izvrsnom igrom pod košem i u napadu i u obrani. Opet je postigla double-double učinak (28 poena i 15 skokova). Cura sa ogromnim potencijalom. Leni Bilić je nedostajao samo jedan skok da i ona ima double-double (20 poena i 9 skokova uz 6 asistencija). Djevojka pred kojom je lijepa košarkaška budućnost koja se posebno ističe s istančanim ulazom pod koš kojeg je nemoguće spriječiti, osim s faulom. Imponira mirnoća Hana Arnautović baš kad je “najgušće”. Postigla je 14 poena, 7 skokova i 5 asistencija. Izvrsna dirigentica igre naše ekipe. I sve ostale djevojke od prve do zadnje jer, ne zaboravimo, košarka je kolektivni sport, a ova reprezentacija igrala je upravo tako.

Tihomir Begić

Foto: Kadetska Hrvatska sa svoji m stručnim stožerom slavi pobjedu protiv Poljske i plasman na Svjetsko prvenstvo/ FIBA