Hrvatske kadetkinje i u trećoj prijateljskoj utakmici bolje od Turkinja

I u trećoj prijateljskoj pripremnoj utakmici kadetkinje Hrvatske bile su bolje od kadetske reprezentacije Turske.

Hrvatska – Turska 69 : 64 (15:21, 18:16, 12:11, 24:16)

  • Hrvatska: Lazic, Šimunić 8, Mrdalj 3, Silov 11 , Erjavec, Pavić 4, Tadic 2, Katavić, Skorić 7, Franic, Dobroslavić 22, Vreš 10
  • Turska: Portokal 10, Kurtulumu 2, Yildizman 2, Gukurlou, Kepeng 21, Mader, Onat 7, Ari 4, Guner 2, Dalkiran, Sahin, Guclu 16

Trener kadetske Hrvatske Dean Nemec ovako je vdio treći dvoboj Hrvatica i Turkinja ali i dosadašnji tijek priprema: “Bila je ovo najteža pobjeda Hrvatske u ove tri utakmice. Pokušali smo odmah na početku igrati sa dvije visoke igračice, ali kao i u prvoj utakmici, to je odmah rezultiralo zaostatkom od desetak poena, koji smo stizali gotovo cijelu utakmicu. Za sada naše visoke igračice na poziciji četiri i pet nisu na potrebnom nivou iskustva i znanja da mogu u potpunosti pratiti međunarodni nivo. Treba apsolutno nastaviti pokušavati i trenirati da se nađe rješenje za taj problem, ali objektivno sa četiri vanjske igračice igramo puno lakše, brže i agresivnije iako puno ovisimo o dobroj i jako angažiranoj obrani, ukradenim loptama i kontranapadima, a potom i o vanjskom šutu iz kojeg smo jučer postigli čak osam trica. No, djevojke su vrijedne, odlično treniraju i vjerujem da ćemo kroz pripreme napredovati u svakom segmentu, pa i u tom koji se odnosi na napadačku igru u reketu. 

Individualno kvalitetom kroz ove tri pripremne utakmice kao nositeljice igre nametnule su se tri igračice ’98. godišta, koje su već prošle prošlogodišnje pripreme za europsko prvenstvo. To su Dobroslavić, Silov i Šimunić, a nositeljice igre bit će još i Vreš i Skorić. Imamo još dosta dobrih branića u selekciji i na toj poziciji konkurencija je velika, ali imamo i vrlo talentirane Uzelac, Pavić i Mrdalj koje mogu pokriti visoke pozicije, ali im još nedostaje iskustvo i rutina da bi donijele dodatni kvalitet reprezentaciji. Srećom godinu dana su mlađe od izlaznog godišta pa ove godine radimo dupli posao. Treniramo da bi bili što bolji na ovom EP, ali ujedno radimo posao i za slijedeću generaciju.

Danas je magnetskom rezonancom potvrđeno da Lorena Molnar ima stres frakturu stopala, tako da ćemo EP igrati bez nje. Generacija je tako bitno oslabljena prvenstveno na poziciji centra, jer njezina kvaliteta znatno bi pomogla. No, što je tu je. Morat će se i bez nje. Čeka nas puno posla, ali vjerujem da ćemo biti uspješni i zadržati poziciju u srednjem razredu europske kadetske košarke, koju več nekoliko godina potvrđujemo na EP.

Foto: Dean Nemec na prošlogodišnjem kadetskom prvenstvu Europe s Ivom Slonjšak / fibaeurope.com