Hrvatske juniorke u drugoj utakmici u Sofiji pobijedile Nizozemsku

Naše juniorke na Europskom prvenstvu B Divizije u Sofiji u drugom nastupu pobijedile su Nizozemsku 61:42. Nizozemke su bolje otvorile utakmicu, bile su u vodstvu do 14. minute (17:19), kada je tricom Nina Novak najavila jednu puno bolju i agresivniju Hrvatsku. Na poluvrijeme se otišlo rezultatom 26:22 za Hrvatsku.

Nizozemska – Hrvatska 42:61 (13:9, 9:17, 17:20, 3:15)

  • Hrvatska: Božan 8, Novak 11, Brtan -, Pirjak 2, Jakšić 0, Bešlić 4, Kokolić 2, Valčić 21, Banović 13, Maričević 0, Mešugorac -. Trener: Dean Nemec, pomoćnici: Marin Mijaljević i Nataša Mikuš

Nizozemska je na početku, a i tijekom cijele utakmice “iskopčala” Božan iz igre, na nju su posebno pazile visoke Nizozemke. Tu okolnost posebno dobro u prvom je poluvremenu iskoristila naša najagilnija igračica Lucija Banović koja je utakmicu završila s double-double učinkom (13 poena i 14 skokova). Ipak je igračica susreta bila  Zara Valčić koja je za svojih 26 minuta igre postigla 23 poena i 8 skokova. Fenomenalna izvedba. Još jedna “trešnjica” bila je s dvoznamenkastom realizacijom – Nina Novak sa 11 poena.

Pobjeda je izborena, bodovi su uknjiženi, ali smo isto tako uvjereni da će stručni stožer naše juniorske reprezentacije na čelu s glavnim trenerom Deanom Nemecom  ukazati na veliki broj pogrešaka (20 izgubljenih lopti) koje se srećom nisu osvetile i koje su se na koncu mogle tolerirati protiv ovakve Nizozemske čiji je šut bio iznenađujuće loš (28% ili 16/77). Jače ekipe će to sigurno kazniti.

Već sljedeća utakmica naše reprezentacije protiv Sjeverne Makedonije, koja se igra 4. srpnja u 18 sati, pokazat će koje su pouke Hrvatice izvukle iz pobjede protiv Nizozemske.

Boris Kosač

Foto: Zara Valčić (13) i Lucija Banović odigrale su izvrsnu utakmicu protiv Nozozemske/ fiba.com