Hrvatska ženska košarka bilježi napredak na najnovijim svjetskim rang listama FIBA-e

Bez obzira koliko mi u Hrvatskoj bili nezadovoljni stanjem u hrvatskoj ženskoj košarci, najnoviji podaci koje možemo iščitati s najnovije rang liste FIBA-e govore da hrvatska ženska košarka napreduje na svjetskoj rang listi i da su i seniorska ženska košarka i mlađi ženski uzrasti (juniorke, kadetkinje, mlađe kadetkinje) napravili pomak naviše. A taj napredak bio bi još veći da je na europsko natjecanje prijavljena U20 ženska reprezentacija, koja bi bez ikakve dvojbe bila u samom europskom vrhu. No, nažalost, nije. Vratimo se rang listama.

Hrvatska ženska seniorska ekipa na 19. je mjestu Fibine rang liste za 2013. godinu i bilježi napredak za dva mjesta u odnosu na 2012. Rezultati koje u nacionalnom dresu bilježe naše seniorke nisu ostali nezapaženi, a i kontinuitet nastupa na velikim natjecanjima konstantno joj diže rejting što je jako dobro. Uspješno odrađene kvalifikacije za sudjelovanje na Europskom prvenstvu 2015. godine potvrdit će naknadno uzlet ove seniorske Hrvatske.

Hrvatska u mlađim ženskim uzrasnim kategorijama na 21. je mjestu i bilježi uzlet za pet mjesta. Prema toj listi najveći košarkaški napredak imale su Velika Britanija (za 12 mjesta), Grčka i Mađarska (po sedam mjesta), Hrvatska (pet) i Italija (četiri). Najveći pad bilježe Ukrajina (-12), Bugarska (-7), Poljska (-6), Srbija (-3) i Litva (-2).

Tako govore službeni podaci krovne svjetske košarkaške organizacije. Rekli bismo – nije loše, ali i zapitali se što bismo tek mogli napraviti da se ženska košarka izbori za kvalitetniji status u sklopu nacionalnog saveza, da joj se posvećuje više pažnje, da se u nju više ulaže u financijskom ali i u stručnom smislu, da se nagrađuju i stimuliraju najbolje košarkašice, da ih se stipendira, da Hrvatski olimpijski savez kroz kategorizaciju najboljih nađe načina kako da ih i konkretno nagradi, da se financiraju stručnjaci koji bi individualno radili sa talentiranim košarkašicama, da se vrednuje animatorski rad s najmlađima, da se…

Hrvatska juniorska reprezentacija sa trenerima Goranom Šućurovićem i Tomislavom Perkoviće na EP u Portugalu 2014.
Hrvatska juniorska reprezentacija sa trenerima Goranom Šućurovićem i Tomislavom Perkoviće na EP u Portugalu 2014.

Foto: Hrvatska je 19. najbolja reprezentacija svijeta / fibaeurope.com