Hrvatska U18 u finalu protiv Luxembourga

Pobjedom u polufinalu nad Grčkom 45:41 Hrvatska je u Sofiji izborila finale Europskog prvenstva za juniorke B Divizija. Osim što su osigurali finale ovog prvenstva, Hrvatska je inaugurirala hrvatsku juniorsku žensku košarku iz B u A Diviziju – iz druge u prvu ligu. Tako osim kadetkinja Hrvatska u A Diviziji europske reprezentativne košarke ima i juniorke.

Hrvatska – Grčka 45:41 (9:6, 17:8, 7:12, 12:15)

  • Hrvatska: Božan 13, Novak 4, Brtan -, Pirjak 0, Ćuklin -, Jakšić 5, Bešlić 10, Kokolić 0, Valčić 5, Banović 8, Maričević -, Međugorac 0. Trener: Dean Nemec, pomoćnici: Marin Mijaljević i Nataša Mikuš
Petra Božan je bila prvo ime naše polufinalne pobjede/ fiba.com

Petra Božan je postigla 13 poena uz 13 skokova, a double-double učinak imala je i Lana Bešlić sa po 10 poena i skokova. Unatoč činjenici da je imala čak 20 izgubljenih lopti borbena Hrvatska je ostvarila pobjedu vrijednu finala (nedjelja, 19:30) u kojem će joj protivnik biti pobjednik Luxembourg koji je večeras minimalno pobijedio Bosnu i Hercegovinu 65:64.

  • Utakmica je bila krajnje stresna. S Grčkom smo igrali dvije pripremne utakmice i na obje je rezultat bio iznimno nizak. Oba puta smo pobijedili, ali znali smo da nas čeka težak posao. Propustili smo previše prilika da iz kontranapada lako poentiramo i privedemo utakmicu kraju bez stresa. No, bili smo nervozni. Željeli smo to finale, ali trebalo ga je zaraditi i ostvariti na teži način, obranom. Napad smo prema dogovoru trebali rješavati tranzicijom i uz više vanjskog šuta jer smo znali da će nam Grci braniti reket i koševe iz prodora i unutarnje igre. Na kraju smo pobijedili tricama Banović, Božan i na samom kraju Novak, kad su se Grci primaknuli na samo dva razlike. U cjelini teška i stresna utakmica, ali vrijedna finala gdje se također nadamo pobjedi”, prokomentirao je utakmicu za portal HKS-a trener Dean Nemec.

Boris Kosač

Foto: Finale je tu – juniorke Hrvatske i stručni stožer/fiba.com