Hrvatska u Slavonskom Brodu protiv Bugarske ostvarila i treću kvalifikacijsku pobjedu

Uzvratna kvalifikacijska utakmica protiv Bugarske u Slavonskom Brodu 18.lipnja 2014.

U trećoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2015. Hrvatska je ostvarila i treću pobjedu. Večeras su u Slavonskom Brodu košarkašice izbornika Braslava Turića i njegova pomoćnika Vladimira Englmana bile mnogo bolje od svojih suparnica iz Bugarske i rezultatski ih deklasirale gotovo tridesetak koševa razlike.

Hrvatska – Bugarska 78:51  (24:14, 16:12, 19:15, 19:10)

  • Hrvatska: Ivezić 16, Mišura 9, Miloglav 0, Salopek 5, Režan 5, Šerić 0, Lelas 9, Slišković 10, Mazić 4, Ivanković 20,  Begić 0, Tikvić 0. Trener: Braslav Turić, pomoćnik trenera: Vladimir Englman
  • Bugarska: Hodges 16, Ivanova 5, Tomova 10, Naneva 0, Milkova 2, Nikolova -, Dimitrova 8, Georgieva 0, Peteva 5, Miteva 3, Sharenkapova -,  Stoycheva 2. Trener: Georgi Boshkov

Večerašnja igra naše reprezentacije bila je u znaku raspoložene Luce Ivanković, koja je postigla 20 koševa, zatim tradicionalno efikasne u ovim kvalifikacijama Jelene Ivezić (16 koševa), a dvoznamenkasti učinak imala je i Iva Slišković (10). Bila je to najbolja izvedba hrvatskih košarkašica u ovim kvalifikacijama. Dobar šut, vanjski i unutarnji, brz protok lopte i dobra obrana – sve je to krasilo igru naše reprezentacije. Antonija Mišura, premda rano opterećena s tri, odnosno četiri osobne, odlično je odigrala, trice je gađala 3-4, a Luca Ivanković je imala stopostotan učinak sa svih pozicija. Očito je da treba malo vremena da se jedna nova Hrvatska uigra i da se fuzionira iskustvo i mladost, a to uigravanje, sudeći po dosadašnjim utakmicama, sve je očitije iz utakmice u utakmicu. Slavonskobrodski susret protiv Bugarske zapamtit će i dvije debitantice, Ivana Tikvić i Ana-Marija Begić, kojima je izbornik Turić ukazao povjerenje tri munute prije kraja utakmice te su tako i službeno debitirale za najbolju reprezentaciju Hrvatske.

[youtube id=”M79oPOvLzFM” width=”600″ height=”350″]

Evo što su za službeni Fibin portal izjavili neki od aktera utakmice:

Luca Ivanković: “Ja jesam zabila 20 koševa, ali za njih su zaslužne i moje suigračice jer je košarka ekipni sport. Učinili smo sve što smo se dogovorili, igrali izvrsno u ovoj presudnoj utakmici.”

Braslav Turić, izbornik Hrvatske: “Bili smo iznenađeni igrom Dimitrove u utakmici u Bugarskoj. Ovaj put smo odlučili da zaustavimo njihove šuteve za tri poena. Mislimo da možemo pobijediti u utakmici protiv Izraela u Izraelu i osvojiti prvu poziciju u skupini.”

Georgi Boshkov, izbornik Bugarske: “Čestitke hrvatskoj reprezentaciji, mislim da su već na Europskom prvenstvu. Nikada nisam vjerovao da bi mogao izgubiti igru ​​s 27 koševa razlike. Mislim da je u posljednjoj našoj utakmici ključ bio šut za tri poena, ali ovog puta to nismo ponovili a imali smo problema i s visokim hrvatskim igračicama. “

Radostina Dimitrova“Nismo igrati kao što smo trebali igrati. Ovaj put igrana je bolja obrana na meni. Igramo još jednu utakmicu kod kuće protiv Izraela, očekujemo pobjedu jer na pobjedu uvijek igramo.”

Hrvatskoj još preostaje gostovanje u Izraelu i kvalifikacijski turnir bit će završen.

Poredak na ljestvici nakon ove utakmice:

  1. Hrvatska 3  3  0  223:189  (+34)  6
  2. Izrael 2  1  1  144:144  (0)  3
  3. Bugarska 3  0  3  184:218  (-34)  3

Foto: Hrvatska pred početak uzvratne kvalifikacijske utakmice protiv Bugarske / Snimio: Ivan Salantić