Hrvatska u polufinalu Europskog prvenstva B Divizije

Hrvatska je večeras sa 34 koša razlike deklasirala Veliku Britaniju i izborila polufinale Europskog prvenstva B Divizije U20. Sada je među četiri najbolje reprezentacije u Izraelu i otvaraju joj se nove mogućnosti – borba za finale i najmanje srebrnu medalju ali i ulazak Hrvatske u A Diviziju što joj donosi pobjeda, a u slučaju poraza u polufinalu opet borba za brončanu medalju i ulazak Hrvatske u elitnu europsku A Diviziju. Naime, jedino joj četvrto mjesto i tzv. “drvena medalja” ne donosi ništa osim plasmana. U A Diviziju ulaze tri najbolje reprezentacije iz B Divizije, a tri najlošije iz A Divizije ispadaju u B.

Hrvatska – Velika Britanija 72:38 (20:11, 22:11, 18:6, 12:10)

  • Hrvatska: Petrak 9, Stojsavljević -, Belošević 14, Silov 12, Sorić 0, Šimunić 14, Ilić 2, Hajdin 0, Strize 0, Kelava 5, Trehub 2, Marić 14 Trenerica: Linda Anrić Borak
  • Velika Britanija: Johnson 2, Taylor 3, Davies 3, Norton 8, Brierly 1, Gayle -, Nikitinaite 12, Whittington 0, Gray 0, Gaynor 1, George 6, Stevens 2. Trener: Jose Buceta

Hrvatska je dobrom i kolektivnom igrom pokazala da je mnogo bolja reprezentacija od Velike Britanije. Kako je Izrael nanio prvi poraz Bjelorusiji, Hrvatska je ovom pobjedom zaključila grupno natjecanje na prvom mjestu i u polufinalu će igrati protiv Njemačke (drugoplasirana ekipa u A skupini) dok je drugi par Slovačka i Bjelorusija. Sve četiri ekipe su ušle u polufinale sa po četiri pobjede i jednim porazom.

U večerašnjoj za Hrvatsku odlučujućoj utakmici protiv Velike Britanije opet je bila najbolja Andrea Marić, koja je ostvarila četvrti double-doubles učinak (14 koševa i 13 skokova). Uz sve to uspjela je podijeliti i pet blokada. Također po 14 koševa postigle su posebno raspoložena u prvom poluvremenu Valentina Šimunić i Iva Belošević. I Josipa Silov je imala dvoznamenkast realizatorski učinak (12 koševa).  Hrvatska je igrala dobro, kolektivno i rutinirano kao da se ne radi o utakmici s tolikim ulogom. To pokazuje psihološku pripremljenost i stabilnost ekipe, vjeru u sebe i svoju snagu. Potpuno zasluženo polufinale Hrvatske. Idemo dalje!

Foto: Andrea Marić – četvrti dvostruki dvoznamenkasti učinak u Izraelu /fiba.com