Hrvatska u drugoj jakosnoj skupini za EuroBasket 2021.

FIBA ​​Europe objavila je da će se izvlačenje kvalifikacijskih skupina za ženski EuroBasket 2021. održati 22. srpnja u zračnoj luci u Münchenu. Francuska i Španjolska su kao domaćini izravni sudionici prvenstva, a preostale 33 zemlje morat će svoja mjesta zaraditi igrama kroz kvalifikacije. Reprezentacije će biti podijeljene u devet skupina – šest skupina po četiri i tri skupine po tri reprezentacije, a svaka sa svakom u skupinama igra po sustavu domaćin – gost.

Devet pobjednika skupina i pet najboljih drugoplasiranih ekipa plasirat će se na EuroBasket 2021.  Da bi se utvrdio konačni poredak u skupini, sve utakmice će se uzeti u obzir. Da bi se odredilo pet najboljih drugoplasiranih reprezentacija u devet skupina, rezultati protiv četvrte ekipe u skupini od četiri ekipe neće se računati.

Određene su i četiri jakosne skupine na temelju dosadašnjih rezultata seniorku u natjecanjima pod okriljem FIBA ​​Europe, a one su sastavljene ovako:

  • 1. jakosna skupina: Srbija, Velika Britanija, Belgija, Švedska, Mađarska, Rusija, Italija, Slovenija, Latvija
  • 2. jakosna skupina: Crna Gora, Bjelorusija, Turska, Češka, Ukrajina, Grčka, Bosna i Hercegovina, Slovačka, Hrvatska
  • 3. jakosna skupina: Litva, Poljska, Izrael, Rumunjska, Njemačka, Nizozemska, Portugal, Island, Švicarska i
  • 4. jakosna skupina: Estonija, Bugarska, Finska, Makedonija, Albanija, Danska

Kvalifikacije za FIBA ​​ženski EuroBasket 2021. odigrat će se u tri kruga i to:

  • prvi od 10. do 18. studenog 2019.,
  • drugi od 8. do 16. studenog 2020. i
  • treći od 31. siječnja do 8. veljače 2021. godine

Foto: Ova seniorska reprezentacija Hrvatske nije prošla kvalifikacije za EuroBasket 2019 – hoće li seniorke Hrvatske iskoristiti novu priliku?