Hrvatska u blijedoj igri teškom mukom i uz veliku dozu sreće ipak pobijedila Izrael

Utakmica naših košarkašica protiv Izraela u Slavonskom Brodu, koja se igrala u sklopu drugog kruga kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo 2015. godine, razotkrila je puno slabosti ove hrvatske reprezentacije i ostavila dozu zabrinutosti. Da su kojim slučajem pobijedile Izraelke, bilo bi to sasvim zasluženo jer su na parketu slavonskobrodske športske dvorane Vijuš ostavile bolji dojam. No, pomilovala nas je sreća, pogotovo nakon vodstva gošći od čak osam poena (55:63), i teškom mukom smo uspjeli uknjižiti nova dva vrlo važna boda. No, ostao je okus gorčine i pitanje – dokle možemo stići s ovakvom igrom?

Hrvatska – Izrael 76:73 (23:20, 14:19, 18:18, 21:16)

  • Hrvatska: Ivezić 18, Pačkovski -, Mišura 2,  Salopek 9, Režan 6, Šerić 0, Lelas 8, Slišković 14, Mazić 11, Ivanković 8, Begić -, Tikvić -. Trener: Braslav Turić
  • Izrael: Levitsky 10, Suez Karni 0, Cohen 20, Doron 14, Zairy -, Epstein 6, Kolodny 0, Shafir 10, Diamant 5, Dori 2, Fleischer 6, Ben Nun -. Trener: Adan Inbar

Izraelke su odmah na početku utakmice jasno stavile do znanja Hrvaticama da im neće biti lako bez obzira što igraju na domaćem terenu. Bila je to rezultatski tvrda i neizvjesna utakmica u kojoj je Izraelka Liron Cohen vješto vodila svoju ekipu. Naše košarkašice nikako se nisu uspjele odlijepiti na neku “pristojniju razliku”. Naptrotiv, prvo poluvrijeme su Izraelke riješile u svoju korist 39:37. Treća četvrtina nije donijela ništa novo osim što je i dalje zabrinjavajuće propusna bila naša obrana kroz koju su bez većih problema kombinirale i poentirale čvrste Izraelke.

Pravi triler odigravao se u posljednjoj četvrtini. Liron Cohen je osam minuta prije kraja utakmice postavila rezultat na 63:55 za Izrael i osam koševa prednosti izgledalo je poprilično beznadežno za Hrvatsku. Međutim, stvari su se promijenile onog trenutka kada je Emanuela Salopek 2:06 do kraja pogodila tricu za 72:68 za Hrvatsku i vratila nadu u pobjedu. Srećom koncentracija je popustila i Izraelkama, počele su promašivati ono što do tada nisu. Cohen je 1:53 do kraja jedno slobodno bacanje promašila i jedno pogodila za 72:69, Epstein se poslije pogreške naših košarkašica dokopala lopte i smanjila na 72:71, a Mirna Mazić 1:25 do kraja povisila na 74:71. Međutim, na asistenciju vrlo dobre Naame Shafir,  Michal Epstein smanjuje na 74:73. Emanuela Salopek u slijedećem napadu pravi vrlo opasnu pogrešku u dodavanju (loptu bacila u out), no, srećom Katia Levitsky promašuje šut, ali opet u slijedećem napadu Antonija Mišura pravi faul u napadu i produžava rezultatsku neizvjesnost. No, ona također u slijedećem izraelskom napadu prisiljava najbolju izraelsku košarkašicu Cohen na korake i u posljednjem napadu, nakon faula nad Anom Lelas, ova iz slobodnih bacanja postiže konačan rezultat 76:73.

Triler je završio na najbolji mogući način za Hrvatsku – pobjedom. Unatoč blijedoj igri, upisali smo dva nova boda, ali igra koju smo pokazali detektira sve naše slabosti koje treba ispraviti do slijedeće utakmice koju u Slavonskom Brodu igramo za tjedan dana (18. lipnja) protiv Bugarske. Već sada sa sigurnošću možemo reći da će nam najteža utakmica u ovim kvalifikacijama biti gostovanje u Izraelu. Hoće li biti i odlučujuća?

[youtube id=”KUgmXqM6jF4″ width=”600″ height=”350″]

Foto: Hrvatska reprezentacija uoči meča s Izraelom u Sl.Brodu/ Snimio: Ivan Salantić